Κοσμος

Υπερπανσέληνος 2021-Ροζ φεγγάρι: Μαγευτικές εικόνες από τον κόσμο

Η Σελήνη απόψε θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερσελήνη - Απόψε η πρώτη του νέου έτους που ονομάζεται «ροζ σελήνη»

Τελευταία νύχτα απόψε, Τρίτη, 27 Απριλίου, για την πρώτη υπερ-πανσέληνο του φετινού έτους (θα ακολουθήσουν άλλες δύο εντός του 2021), καθώς το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης. 

Σούνιο - Ροζ πανσέληνος © EUROKINISSI

Υπερπανσέληνος - Ροζ φεγγάρι στο Νεπάλ © EPA/NARENDRA SHRESTHA

© EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Υπερπανσέληνος στο Εκουαδόρ © EPA/Jose Jacome

Υπερπανσέληνος 2021-«Ροζ φεγγάρι»

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Υπερπανσέληνος - ΗΠΑ - Νέα Υόρκη © EPA/CJ GUNTHER

© EPA/MARTIN DIVISEK

Υπερπανσέληνος - Ισπανία © EPA/Carlos De Saa

Υπερπανσέληνος στα Σκόπια © EPA/GEORGI LICOVSKI

Ροζ φεγγάρι στο Παρίσι © Sam Tarling/Getty Images / ideal image

Ροζ φεγγάρι στη Βρετανία © Finnbarr Webster/Getty Images / ideal image

Υπερπανσέληνος στη Γερμανία © Sebastian Widmann/Getty Images / ideal image

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 και έκτοτε «έπιασε» διεθνώς.

 

 

Μία πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και επιπλέον θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι' αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις