Κοσμος

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα

Νεκρή μία υπάλληλος και ο δράστης - Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν έχει διευκρινίσει ακόμα τα κίνητρά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλική αστυνομία
© Sam Tarling/Getty Images

Eπίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα στο Rambouillet της Γαλλίας - Νεκρή μία αστυνομικός - Διερευνώνται τα κίνητρα του δράστη

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για την επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα της γαλλικής πόλης Rambouillet στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, κατά την οποία δολοφονήθηκε μια διοικητική υπάλληλος. Στη συμπλοκή, αστυνομικός του τμήματος πυροβόλησε τον 36χρονο Τυνήσιο Jamel G. που μαχαίρωσε τη 49χρονη γυναίκα, αλλά οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι είχε συνενόχους. Πρόκειται για φανατικό ισλαμιστή που βρισκόταν στη Γαλλία από το 2009 και φιλοξενούνταν στο σπίτι συμπατριώτη του.

Το 2019 ο Jamel G. Είχε αποκτήσει άδεια παραμονής μετά από μια δεκαετία παράτυπης παραμονής στη Γαλλία και εργαζόταν ως ντελιβεράς. Η άδεια έληγε τον Δεκέμβριο του 2021. Στον λογαριασμό του στο Facebook, τον οποίο άνοιξε το 2009, ανέβαζε σχόλια υπέρ της επιβολής της Σαρία στην Τυνησία –ένα σχέδιο που συζητήθηκε το 2012-2013 αλλά δεν πέρασε– και βίντεο σαλαφιστών γυναικών που ζητούσαν την επιβολή του ισλαμικού νόμου, καθώς και ισλαμιστών που ποδοπατούσαν τη σημαία του Ισραήλ. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν έχει διευκρινίσει ακόμα αν ο Jamel G. ήταν σαλαφιστής ή ανήκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά από το Facebook προκύπτει ο θαυμασμός του για τον Ερντογάν: στη σελίδα του είχε ανεβάσει βίντεο όπου ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν «τρελό» και τον κατηγορεί για «κρατική ισλαμοφοβία».

Το αιματηρό επεισόδιο έχει δημιουργήσει διαμάχη για τη διάταξη που εισήγαγε ο πρώην πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς περί νομιμοποίησης των άτυπων μεταναστών, ενώ ο ειδικός στο Ισλάμ Gilles Kepel κάνει λόγο για τον «τζιχαντισμό στην ατμόσφαιρα», τον οποίον αναλύει και στο τελευταίο του βιβλίο «Ο προφήτης και η πανδημία». Σε tweet o Jean-Luc Melenchon ζήτησε να διατηρηθεί η «ψυχραιμία» αλλά, όπως είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Le Point η επιφανής Τυνήσια δικηγόρος Bochra Belhaj Hmida, «το πρόβλημα δεν θα λυθεί με ευφημισμούς· η χώρα μου, η Τυνησία, δεν κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει για να αναχαιτίσει την ισλαμική τρομοκρατία». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Τυνήσιος Brahim Aouissaoui έσφαξε τρία άτομα στην εκκλησία της Νίκαιας, στη Νότια Γαλλία.

Την Παρασκευή, την ημέρα του φόνου, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων BVA, σύμφωνα με την οποία το 61% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίζει  Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2022 διότι ο Μακρόν «έχει αποτύχει στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ