Κοσμος

AstraZeneca: «Όχι» της Κομισιόν για 100 εκατ. επιπλέον δόσεις

Οι καθυστερήσεις οδήγησαν την ΕΕ στην απόφαση να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα των επιπλέον δόσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca
AstraZeneca © EPA / RITCHIE B. TONGO

Η Κομισιόν δεν θα προχωρήσει στην αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

H E.E. δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της  AstraZeneca, που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, διεμήνυσε την Πέμπτη, 22 Απριλίου, εκπρόσωπος της Κομισιόν. Σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την ενεργοποίηση της ρήτρας για την αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είχε ήδη λήξει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να την ενεργοποιήσει.

Η Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον Covid-19 από την AstraZeneca ως μέρος ενός συμβολαίου που περιελάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, οδήγησαν την ΕΕ στην απόφαση να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα των προαιρετικών δόσεων.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα το Politico ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προσέφευγε νομκά κατά της AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων, ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής αργότερα ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση ακόμη.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο νομικών κινήσεων. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι τα περισσότερα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ της δικαστικής οδού. 

Στα 17 εκατ. οι δόσεις εμβολίων που χορήγησε η Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα

Η Ευρώπη παρέλαβε και χορήγησε σχεδόν 17 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τακτική έκθεση για που έδειξε ότι συνολικά 116 εκατ. δόσεις έχουν δοθεί ενώ η εκστρατεία ανοσοποίησης στην περιοχή ανεβάζει ταχύτητα.

Συνολικά 134 εκατ. δόσεις έχουν αποσταλεί σε χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ) και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), που αντιστοιχούν σε 35,9 δόσεις ανά 100 κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, που δημοσιεύθηκε σήμερα και που καλύπτει την εβδομάδα που τελείωσε την περασμένη Κυριακή.

Ο διαδικτυακός πίνακας Vaccine Tracker που επικαιροποιείται πιο συχνά έδειξε σήμερα ότι 135 εκατ. δόσεις συνολικά έχουν αποσταλεί στην ΕΕ και τον ΕΟΧ, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 117 εκατομμύρια.

Κατά μέσο όρο, το 23,3% των ενηλίκων στην ΕΕ και τον ΕΟΧ είχαν λάβει μια πρώτη δόση έως την περασμένη Κυριακή, ενώ το 8,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως, το οποίο τυπικά σημαίνει ότι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Αντίθετα, το 62% των Ισραηλινών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, το 49% στη Βρετανία και το 40% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World In Data.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ