Κοσμος

Περού: Ο πρώην πρόεδρος εμβολιάστηκε εκτός σειράς - Η ποινή του

Ο Μαρτίν Βισκάρα και το σκάνδαλο «Vacuna-Gate»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα - Εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό εκτός σειράς
Ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα - Εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό εκτός σειράς © EPA

Με στέρηση του δικαιώματος να ασκεί δημόσιο αξίωμα, τιμωρήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα που εμβολιάστηκε εκτός σειράς για τον κορωνοϊό.

Για 10 χρόνια από κάθε δημόσιο αξίωμα αποκλείστηκε ο πρώην πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα για το σκάνδαλο «Vacunagate».

Με 1.689.051 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού το Περού βρίσκεται στην 17η θέση παγκοσμίως σε συνολικές μολύνσεις Covid-19, την ώρα που τα θύματα ανέρχονται σε 56.454.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στη λίστα των κρατών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Τον Αύγουστο του 2020 οι εικόνες από το Περού όπου έθαβαν τους νεκρούς στη μέση του πουθενά, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2018 έως και το 2020, εμβολιάστηκε εκτός σειράς πριν καν αρχίσει η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης. Το περουβιανό Κογκρέσο επέβαλε τη στέρηση του δικαιώματος να ασκεί δημόσιο αξίωμα στον Βισκάρα. Ο πρώην πρόεδρος έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Ο πρώην πρόεδρος του Περού χάνει την έδρα στο Κοινοβούλιο - Το σκάνδαλο «Vacunagate»

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο 58χρονος πολιτικός δεν θα μπορέσει να καταλάβει την έδρα στο Κοινοβούλιο που κέρδισε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ο Βισκάρα έλαβε το εμβόλιο όταν ήταν ακόμη πρόεδρος, προτού στη συνέχεια απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του. Ο πρώην πρόεδρος, πάντως, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το Κογκρέσο ότι «διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (…) στερώντας μου το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, κατά παραβίαση των ορθών διαδικασιών».

Και πρόσθεσε πως το Κοινοβούλιο «δεν είναι υπεράνω του νόμου και του Συντάγματος».

Ποιοι άλλοι πολιτικοί τιμωρήθηκαν στο Περού για τον εμβολιασμό εκτός σειράς

Ο Βισκάρα δεν είναι ο μόνος πολιτικός στον οποίο επιβλήθηκε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε αποκλείστηκε από κάθε δημόσιο αξίωμα για έναν χρόνο, ενώ η πρώην υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι για 8 χρόνια.

Σχεδόν 500 πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στο Περού ως «Vacuna-Gate». Κατηγορούνται ότι προωθήθηκαν στη λίστα αναμονής για να λάβουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν ανοσοποιήθηκαν μέσω της εθελούσιας συμμετοχής τους σε κλινικές δοκιμές. Στην περίπτωση του πρώην προέδρου Βισκάρα, το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Περού που έκανε την κλινική δοκιμή τον διέψευσε.

Ο Βισκάρα παραπέμφθηκε σε δίκη από βουλευτές πέρυσι για διαφθορά, κατηγορία που αρνείται. Είχε κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με το Κοινοβούλιο κατά τη θητεία του στην προεδρία της χώρας. Κατηγόρησε βουλευτές ότι είχαν σκοπό να ματαιώσουν τη δική του προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά. Περίπου οι μισοί από τους βουλευτές της χώρας αντιμετωπίζουν έρευνες της δικαιοσύνης για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων διαφθοράς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ