- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκκληση Κάμπερμπατς σε Μπάιντεν: Κλείσε το Γκουαντάναμο
Πώς η ταινία «The Mauritanian» επηρέασε τον δημοφιλή ηθοποιό
Οι φυλακές στο Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσουν, λέει ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, στέλνοντας μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν να κάνει πράξη την προεκλογική του υπόσχεση.
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch) γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει τις φυλακές Γκουαντάναμο, μετά από μελέτη που έκανε για το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης για τη συμμετοχή του στην ταινία «The Mauritanian».
Ο ηθοποιός υποδύεται τον βετεράνο, δικηγόρο Στιούαρτ Κάουτς. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του φυλακισμένου στο Γκουαντάναμο, Mohamedou Ould Slahi.
Ήταν ύποπτος για τη διοργάνωση των πολύνεκρων επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και πέρασε 14 χρόνια στο κέντρο κράτησης, χωρίς να του απαγγελθούν καταγγελίες, μέχρι την απελευθέρωσή του το 2016.
Μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent», ο ηθοποιός εξήγησε την αμφιλεγόμενη σχέση της Αμερικής με το Γκουαντάναμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας τελικά ότι πιστεύει πως ήρθε ο χρόνος να κλείσουν οι φυλακές Γκουαντάναμο.
«Ήταν μια παγκόσμια τρομοκρατική πράξη σε μία ιδανική γεωπολιτικά ζωή για πολλά μέρη του κόσμου. Και φυσικά, είναι πιο οξεία στη Νέα Υόρκη, στις υπηρεσίες πληροφοριών, που φοβόταν ότι θα υπάρξει και άλλη επίθεση» είπε για το πολιτικό κλίμα του 2001. Και πρόσθεσε: «Ότι θα δηλητηριάζονταν το νερό, ο αέρας. Τόσο πολύς φόβος».
Ωστόσο, ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή είχαν δεχτεί μεγάλη πίεση να σταματήσουν μία νέα επίθεση, η οποία θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των πολιτών. Ωστόσο, δύο δεκαετίες αργότερα, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της.
«Αισθάνομαι πολύ έντονα ότι το Γκουαντάναμο δεν έχει θέση στον κόσμο μας», τόνισε ο Κάμπερμπατς.
Κάμπερμπατς για Γκουαντάναμο: «Η πιο ακριβή φυλακή στη Γη»
Όταν ρωτήθηκε εάν ελπίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη φυλακή μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης που ξεκίνησε υπό τη διοίκηση του Ομπάμα, ο Κάμπερμπατς απάντησε:
«Ελπίζω. Θα τον παρακαλέσω. Είναι μια τεράστια δαπάνη. Είναι η πιο ακριβή φυλακή στη Γη. Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Πού είναι οι διώξεις;…».
Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο, περιττό και αναποτελεσματικό μέρος. Νομίζω, και αρκετοί άνθρωποι έχουν υποφέρει εκεί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.