Κοσμος

Γιατί καθυστερούν οι εμβολιασμοί στη Γαλλία - Υπό πίεση ο Μακρόν

Την ώρα που αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ και η δυσφορία των πολιτών για τα μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας
Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας © EPA/JULIEN WARNAND

Με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Γαλλία, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να «τρέξει» τη διαδικασία για να επιτύχει την «ανοσία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να υπάρξει επιτάχυνση στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό στη Γαλλία, την ώρα που αυξάνονται οι «φωνές» για σοβαρές καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι βρίσκεται σε νέο lockdown για τον κορωνοϊό, διάρκειας 30 ημερών, την ώρα που στη Μασσαλία 6.500 πολίτες γιόρτασαν το καρναβάλι χωρίς μάσκα και αποστάσεις.

«Είναι "μια μάχη" που πρέπει να δίνουμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Δεν υπάρχει αργία, δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο» ξεκαθάρισε σε δήλωσή του ο Μακρόν μετά την επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο στο Βαλανσιέν (περιφέρεια Οτ-ντε-Φρανς) -την πλέον πληγείσα από την πανδημία Covid-19 μαζί με την περιφέρεια του Παρισιού. Μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 70 ετών και άνω, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία εθνικού τηλεφωνικού αριθμού για τα ραντεβού των πολιτών.

Μέχρι στιγμής στη Γαλλία έχουν εμβολιαστεί:

  • Προσωπικό και τρόφιμοι σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας
  • Άτομα άνω των 75 ετών
  • Άτομα 50 - 74 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
  • Υγειονομικοί.

Ο πρόεδρος Μακρόν γνωστοποίησε επίσης ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα χορηγείται στους εκπαιδευτικούς από τα μέσα Απριλίου.

Από τη μεριά της η υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ - Ρινασέ υποσχέθηκε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα «στις επόμενες ημέρες». Ανάμεσά τους το Σταντ ντε Φρανς, το εθνικό στάδιο της Γαλλίας, στις πύλες του Παρισιού -το μέρος όπου οι «Πετεινοί» του Ζινεντίν Ζιντάν κατέκτησαν το Μουντιάλ το 1998.

Οι Γάλλοι βλέπουν τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία και ασκούν κριτική στον Μακρόν

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση με δυσκολία πείθει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, την ώρα που στη Μεγάλη Βρετανία 28 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει ήδη μία δόση (έναντι 6,3 εκατομμυρίων στη Γαλλία).

Στη Γαλλία οι νεκροί από κορωνοϊό έχουν φθάσει τις 93.063 (8η παγκοσμίως σε συνολικά θύματα). Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 292 θάνατοι. Στις δηλώσεις του ο Μακρόν εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson (μονοδοσικό) και οι πρώτες αφίξεις τον Απρίλιο θα αλλάξουν τα δεδομένα με τους εμβολιασμούς στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4.600 ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -αριθμός που πλησιάζει την κορύφωση του δεύτερου κύματος το φθινόπωρο (4.900 στις 16 Νοεμβρίου). Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην περιφέρεια του Παρισιού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ