- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σχοινάς: «Έτοιμο πριν το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού»
Αποτελεί το «κλειδί» που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εκτίμησε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθεί στις μετακινήσεις.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τις μετακινήσεις και τον κορωνοϊό στην Ευρώπη μίλησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Πιστεύω ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
Και πρόσθεσε: «Όταν το πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήμασταν πολύ λίγοι και το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες η ιδέα έγινε ευρωπαϊκή πρόταση μας κάνει να πιστεύουμε ότι και η πρόταση θα γίνει απόφαση συντομότατα». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποστήριξε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού φέρνει «ελπίδα», την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το χαρακτήρισε «καθοριστικό», κάνοντας λόγο για «αναγκαία και ορθολογική λύση».
Μιλώντας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη». Και γνωστοποίησε ότι «σε 8 ημέρες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητήσουν για τις παραμέτρους χρήσης του πιστοποιητικού». «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι» εκτίμησε σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Μαργαρίτης Σχοινάς: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν οδηγεί σε διακρίσεις
Στο ερώτημα αν το εν λόγω πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνει πηγή διακρίσεων, ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «το εμβόλιο θα είναι ένα από τα τρία "ράφια" που θα φαίνονται στο πιστοποιητικό». Και εξήγησε ότι «όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα:
- Να βάζει το αρνητικό PCR,
- αν έχει φυσική ανοσία στην περίπτωση που πέρασε την αρρώστια, να το δηλώνει».
Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για την πρόοδο των εμβολιασμών και για την κριτική προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απολύτως μέσα στους εμβολιαστικούς μας στόχους». Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε 300 εκατομμύρια δόσεις πάνω από τις 55 που έχουν ήδη διατεθεί και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού.
Δέχθηκε, ωστόσο, ότι υπήρξαν κάποιες αρρυθμίες, κυρίως στην αρχή, από μία εταιρεία (σ.σ. AstraZeneca) που δεν μπόρεσε να συμβαδίσει τις υποχρεώσεις της με την παραγωγική της ικανότητα, κάτι που τώρα διορθώνεται και είναι λογικό, καθώς πρόκειται για το πιο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ερωτηθείς για τις αγορές εμβολίων εκτός του κεντρικού προγράμματος της ΕΕ, είπε ότι καμία από τις 27 χώρες - μέλη δεν έχει αποσπαστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και «ελάχιστες αγοράζουν και έξω από την Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι αυτών των εμβολίων συγκρίνονται με τους δικούς μας. Η προστασία των εμβολίων δεν είναι κατοχυρωμένη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ και η ποιότητα είναι διαφορετική».
Μαργαρίτης Σχοινάς για εμβολιασμούς στην Ευρώπη - Γιατί χώρες σταμάτησαν προσωρινά το εμβόλιο της AstraZeneca
Όσο για τα κράτη που σταμάτησαν τον εμβολιασμό με την Αstra Ζeneca, τόνισε ότι «σταμάτησαν γιατί περιμένουν την οριστική απόφαση του ευρωπαϊκού ΕΟΦ», αλλά στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «φτιάξαμε τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ για να τον ακολουθούν οι κυβερνήσεις και όχι να ακολουθεί ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ τις κυβερνήσεις. Τα εμβόλια τα αποφασίζουν οι ειδικοί όχι οι πολιτικοί».
Επιπλέον, χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας «την πιο σωστή και την πιο ευρωπαϊκή ανάμεσα στους 27 και όχι μόνον σ' αυτό το θέμα». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό των εμβολίων. Ήδη με τις πρώτες δόσεις που έχουμε ως τα τέλη Μαρτίου, είμαστε στους πρώτους 4-5 στον ρυθμό των εμβολιασμών και ο αριθμός των εμβολίων που θα έχουμε στο δεύτερο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι υπεραρκετός για να πετύχουμε τους στόχους μας».
«Δεν δικαιολογούνται, ούτε οι καταστροφολογίες ούτε οι συνωμοσιολογίες. Η Ελλάδα παίζει το ευρωπαϊκό χαρτί γιατί το ευρωπαϊκό χαρτί είναι το καλό χαρτί» κατέληξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.