- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ματίας Κόρμαν: Ποιος είναι ο 51χρονος Αυστραλός που εξελέγη νέος επικεφαλής του ΟΟΣΑ - Οι θέσεις του και η Σεσίλια Μάλμστρεμ.
Ο Ματίας Κόρμαν εξελέγη γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όπως έγινε σήμερα γνωστό από πηγές προσκείμενες στον ΟΟΣΑ.
Ο Αυστραλός Κόρμαν, πρώην υπουργός Οικονομίας, ηλικίας 51 ετών, εξελέγη «με μικρή πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επικεφαλής αντιπροσωπειών», έναντι της 53χρονης Σουηδής, Σεσίλια Μάλμστρεμ, πρώην Ευρωπαίας Επιτρόπου για το Εμπόριο. Ο Ματίας Κόρμαν δεν ήταν το φαβορί, λόγω θέσεων που θεωρούνται σκεπτικιστικές για το κλίμα. Μάλιστα, αρκετές ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν εκφράσει σε επιστολή προς τον ΟΟΣΑ τη «μεγάλη ανησυχία» τους σε σχέση με τον Αυστραλό και η Greenpeace κατήγγειλε έναν «φρικτό» απολογισμό στον τομέα του κλίματος όταν ήταν υπουργός.
Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΟΣΑ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κόρμαν επωφελήθηκε από τη βούληση του οργανισμού που διαδέχθηκε το Σχέδιο Μάρσαλ να ανοιχτεί στην Ασία και μπόρεσε να «δώσει υποσχέσεις για περιβαλλοντικά θέματα». Από την πλευρά της, η Σεσίλια Μάλμστρεμ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ομόφωνη στήριξη, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, κυρίως λόγω των θέσεών της που θεωρήθηκαν πάρα πολύ φιλελεύθερες για το εμπόριο.
Το διευθυντικό όργανο του ΟΟΣΑ αναμένεται να επικυρώσει την Τρίτη τη ψηφοφορία. Ο νέος γενικός γραμματέας καλείται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω της φορολόγησης, θα είναι στο επίκεντρο της θητείας του επικεφαλής του «κλαμπ των πλουσίων» - τα μέλη του ΟΟΣΑ αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο ΟΟΣΑ που γιόρτασε τα 60 χρόνια του το 2020 κατάφερε κυρίως να περιορίσει τους φορολογικούς παράδεισους και να θέσει τέλος στο τραπεζικό απόρρητο. Επί του παρόντος διεξάγει διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών.
Να σημειωθεί ότι η Άννα Διαμαντοπούλου είχε φτάσει στην τελική τριάδα της κούρσας για την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, ωστόσο, θέλησε να αποχωρήσει προκειμένου, όπως είπε, «να διευκολυνθεί η ομοφωνία στη διαδικασία επιλογής».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Πώς έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη
Τραγωδία στη Βιρτζίνια - Ο Τζάστιν Φέρφαξ πυροβόλησε τη σύζυγό του και έβαλε τέλος στη ζωή του
Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μπέρδεψε εδάφιο της Βίβλου με κινηματογραφική ατάκα του Κουέντιν Ταραντίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.