Κοσμος

Μπατακλάν: 36χρονος ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση

Το πλαστό διαβατήριο και ο έλεγχος των αρχών - Είναι ενεργό μέλος τρομοκρατικού πυρήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα στο μνημείο για τα θύματα της επίθεσης στο Μπατακλάν
Γυναίκα στο μνημείο για τα θύματα της επίθεσης στο Μπατακλάν © EPA / Mohammed Badra

Μπατακλάν: Ως ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση στο θέατρο κρατείται ένας 36χρονος άνδρας στις φυλακές του Μπάρι.

Για έμπρακτη βοήθεια προς τους ισλαμιστές τρομοκράτες που επιτέθηκαν τον Νοέμβριου του 2015 στο θέατρο Μπατακλάν και στο State de France, κατηγορείται ένας Αλγερινός 36 ετών.

Ο άνδρας λέγεται Ατάμ Τουαμίλ, ωστόσο, φαίνεται να χρησιμοποιούσε το όνομα Τομί Μαράζ. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές πρόκειται για ενεργό μέλος τρομοκρατικού πυρήνα με δράση στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Συρία και την Αλγερία. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ιταλική αστυνομία, ο Τουαμίλ προμήθευσε τους τρομοκράτες του Μπατακλάν με πλαστά χαρτιά, ενώ φέρεται να τους προσέφερε και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της DW, ο 36χρονος κρατείται στις φυλακές του Μπάρι, αλλά αν δεν προέκυπταν τα νέα αυτά στοιχεία, θα έπρεπε να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Το 2019, κατά την διάρκεια ελέγχου σε κέντρο προσωρινής διαμονής μεταναστών της περιοχής, η ιταλική αστυνομία διαπίστωσε ότι είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο με το οποίο μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα στην ζώνη του Σέγκεν και από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν όλες οι έρευνες. 

Το καλοκαίρι του 2015 σε τραίνο από το Παρίσι με προορισμό το Μιλάνο, όταν οι καραμπινιέροι του ζήτησαν τα στοιχεία του έδειξε πλαστή ταυτότητα, που είχε παρασκευασθεί από το βελγικό δίκτυο «Catalogue».

Μετά την απαγγελία των νέων αυτών κατηγοριών θα πρέπει να παραμείνει στην φυλακή, διότι οι ιταλικές αρχές θεωρούν ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος φυγής». Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μαζί με τον αδελφό του, ο Τουαμίλ καταδικάσθηκε για μικρές κλοπές στο Βέλγιο, αλλά στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με διεθνή ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα και ειδικεύθηκε στην παραγωγή και διάθεση πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων».

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ