Κοσμος

Ερντογάν: Ζήτησε την άρση κυρώσεων στο Ιράν

Προκειμένου να σωθεί το πυρηνικό πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Την άρση κυρώσεων στο Ιράν ζητά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτως ώστε να σωθεί το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την άρση κυρώσεων στο Ιράν, σημειώνοντας πως θα βοηθήσει στη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το 2015, Ιράν, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία οριζόταν η άρση κυρώσεων στο Ιράν, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. 

Το 2018, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να επιβάλει νέες σκληρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Το Ιράν είχε απαντήσει με τη σταδιακή απείθεια στους όρους της συμφωνίας.

Μάλιστα, τον προηγούμενο Δεκέμβριο πέρασε ένας νόμος στη χώρα, με τον οποίον ορίζεται η αύξηση στον εμπλουτισμό ουρανίου αλλά και η παύση των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές τις εγκαταστάσεις από εκπρόσωπους του IAEA. Όλα αυτά σε μία προσπάθεια να αρθεί μέρος των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής εις βάρος της. 

Να σημειωθεί πως στις αρχές Ιανουαρίου, ο Οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε πως η χώρα έχει επιτύχει στον εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού Fordow Fuel.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ