Κοσμος

Ιαπωνία: η κυβέρνηση διόρισε υπουργό Μοναξιάς

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, στην Ιαπωνία οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν και η μοναξιά είναι βασικό θέμα συζήτησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ypoyrgos-monaxias-iaponia.jpeg
O υπουργός Μοναξιάς της Ιαπωνίας Tetsushi Sakamoto

Με τις αυτοκτονίες στην Ιαπωνία να αυξάνονται, η ιαπωνική κυβέρνηση διόρισε «υπουργό μοναξιάς» για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Η Ιαπωνία διόρισε έναν Υπουργό Μοναξιάς για να προσπαθήσει να μειώσει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των κατοίκων της καθώς στη χώρα σημειώνονται αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονιών, γράφει ο Tomohiro Osaki στους Japan Times. Ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga διόρισε τον Tetsushi Sakamoto, ο οποίος είναι ήδη υπεύθυνος από τον Σεπτέμβριο του 2020 για την αντιμετώπιση υπογεννητικότητας στην Ιαπωνία και για την περιφερειακή αναζωογόνηση. «Στο εξής, ο Sakamoto θα επιβλέπει την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και της απομόνωσης, ιδιαίτερα των γυναικών που ο αριθμός των αυτοκτονιών τους αυξάνεται’, δήλωσε ο Suga στο Sakamoto σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας τον νέο ρόλο. «Θα εντοπίζει τα προβλήματα και θα προωθεί συγκεκριμένα μέτρα.» 

Η μοναξιά είναι εδώ και πολύ καιρό ζήτημα συζήτησης στην Ιαπωνία, αλλά οι λύσεις ήταν μάλλον μηχανικές ― όπως, για παράδειγμα η κατασκευή ρομπότ που κρατούν το χέρι κάποιου ή η δημιουργία του επαγγέλματςο του συνοδού ο οποίος πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα εκτός από να κρατάει συντροφιά σε μοναχικά άτομα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, στην Ιαπωνία οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 11 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2020, αυτοκτόνησαν περισσότεροι άνθρωποι από όσους είχαν πεθάνει από COVID-19 ολόκληρο το 2020: καταγράφηκαν 2.153 αυτοκτονίες ενώ συνολικά οι θάνατοι από τον ιό μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ήταν 1.765 άτομα. Μετά από αύξηση των κρουσμάτων που τον Δεκέμβριο, η Ιαπωνία καταγράφει τώρα 7.506 θανάτους από κορονοϊό. Μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, άνοια και διατροφικές διαταραχές. 

Τον Οκτώβριο, 879 γυναίκες αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία: αύξηση 70% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019. «Όλο και περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες ζουν μόνες στην Ιαπωνία , αλλά πολλές από αυτές δεν έχουν σταθερή απασχόληση,» δήλωσε η κοινωνιολόγος Michiko Ueda. ’Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο, πλήττονται πολύ σκληρά.»

«Θα δρομολογήσω δραστηριότητες για την πρόληψη της κοινωνικής μοναξιάς και απομόνωσης και για την προστασία των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο Sakamoto σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Φεβρουαρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που διόρισε υπουργό μοναξιάς το 2018, μετά από μια αναφορά του 2017 ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι δήλωναν ότι ένιωθαν μοναξιά. Όμως ο ρόλος φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα επιθυμητός, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε από τρεις υπουργούς μοναξιάς σε τρία χρόνια. Η Αυστραλία σκέφτεται να δημιουργήσει μια παρόμοια θέση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ