- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ
Ως αποτέλεσμα των έκτακτων ταξιδιωτικών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 κινήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 κινήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO). Σε μεγάλο βαθμό, σημειώνει ο EASO, ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων ασύλου ήταν αποτέλεσμα των έκτακτων ταξιδιωτικών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, ωστόσο παρά την πανδημία οι εθνικές Αρχές Ασύλου έδειξαν ανθεκτικότητα στη διατήρηση πολλών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων (backlog).
Το 2020 υποβλήθηκαν 461.300 αιτήσεις ασύλου, αριθμός μειωμένος κατά 31% σε σχέση με το 2019. Περίπου το 4% του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ το 2020 υποβλήθηκαν από ασυνόδευτους ανήλικους, αύξηση κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι κορυφαίες χώρες προέλευσης παρέμειναν αμετάβλητες από το 2019, ενώ οι περισσότερες εθνικότητες υπέβαλαν λιγότερες αιτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, οι Σύριοι υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις (64.540, -9% σε σχέση με το 2019), αντιπροσωπεύοντας το 14% όλων των αιτήσεων στην ΕΕ. Ακολουθούν οι αιτούντες από το Αφγανιστάν με 48.578 αιτήσεις (-16%), τη Βενεζουέλα (30.643, -32%), την Κολομβία (29.438, -9%) και το Ιράκ (18.167, -40%). Αύξηση σημείωσαν μόνο οι αιτήσεις πολιτών από τις Κομόρες (53%), τη Λευκορωσία (28%), την Κούβα (8%) και τη Βραζιλία (5%).
Για πρώτη φορά από το 2017 οι αποφάσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό ήταν περισσότερες από τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις να μειωθούν. Στο τέλος του 2020 περίπου 412.600 αιτήσεις εκκρεμούσαν σε πρώτο βαθμό, αριθμός μειωμένος κατά 17% σε σχέση με το 2019. Το ποσοστό αναγνώρισης διεθνούς και επικουρικής προστασίας στην ΕΕ παρέμεινε σταθερό στο 32%, με τα υψηλότερα ποσοστά αναγνώρισης να συγκεντρώνουν οι Σύριοι (84%), οι Ερυθραίοι (80%), και οι πολίτες της Υεμένης (75%).
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Άνιση μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες
Τα επόμενα βήματα μέχρι να αναλάβει την πρωθυπουργία
Mίλησαν στο CNN ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του
Η υπόθεση στραγγαλισμού και η σύλληψη δεκαετίες μετά
Βρέθηκε DNA του βρέφους πάνω στην ηλεκτιρκή συσκευή
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ο ιός όμως δεν έχει νικηθεί ακόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους
Το πλήρωμα επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Σκληρή κριτική στη νεαρή ακτιβίστρια για το σύνθημα στη μπλούζα της
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.