Κοσμος

Κορωνοϊός - Βρετανική μετάλλαξη: Εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ

Από 35 έως 45% πιο μεταδοτικό το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στις ΗΠΑ
Κορωνοϊός στις ΗΠΑ © EPA

Η βρετανική μετάλλαξη κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από μεγάλη μελέτη.

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τη βρετανική μετάλλαξη και την εξάπλωσή της στις ΗΠΑ.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώνεται ραγδαία στις ΗΠΑ, με διπλασιασμό του αριθμού των νέων κρουσμάτων κάθε 10 ημέρες.

Με 475.455 νεκρούς οι ΗΠΑ είναι πρώτες με διαφορά σε συνολικά θύματα της πανδημίας Covid-19 και εκφράζονται φόβοι ότι η βρετανική μετάλλαξη θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα. Το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, σε νεότερη ενημέρωσή του, επισημαίνει ότι οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τα 27 εκατομμύρια. Η τελευταία έξαρση που παρατηρήθηκε στη χώρα, ήταν στις 8 Ιανουαρίου και έκτοτε ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται.

Εντούτοις, η βρετανική παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση και η εξάπλωσή της είναι ιδιαίτερα γρήγορη στη Φλόριντα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή. Το Ινστιτούτο Ερευνών Scripps δημοσιεύει τα στοιχεία, έχοντας πραγματοποιήσει αναλύσεις σε μισό εκατομμύριο δείγματα τεστ που συλλέχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές αντί να αλληλουχήσουν μεμονωμένα όλα τα δείγματα, κατόρθωσαν να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη ανωμαλία που ήταν μια «αξιόπιστη υποκατάστατη μεταβλητή», ένδειξη της παραλλαγής. Ανέλυσαν, επίσης, την πλήρη γενετική ακολουθία, μια πιο χρονοβόρα διαδικασία, για 212 δείγματα.

Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να ξεκαθαρίζει ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ανοσία πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Η βρετανική μετάλλαξη έφθασε στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή εισήλθε στις ΗΠΑ μέσω πολλών σημείων εισόδου τον Νοέμβριο του 2020, και παρά την τρέχουσα -σχετικά χαμηλή- συχνότητα ανίχνευσης, αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού έως τον Μάρτιο.

Η επιστημονική ομάδα πρόσθεσε ότι ο ρυθμός μετάδοσης ήταν τουλάχιστον 35 έως 45% υψηλότερος από τις πιο συχνές παραλλαγές, υπογραμμίζοντας πως ο επιπολασμός διπλασιάζεται κάθε 10 ημέρες.

Συνολικά 475.455 νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ | 08.02.2021
Συνολικά 475.455 νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ | 08.02.2021 © athensvoice.gr/koronoios

«Το Β.1.1.7 είναι πολύ πιο μεταδοτικό, έτσι μπορεί γρήγορα να κατακλύσει μια χώρα» επισημαίνει σε tweet του ο Ασίς Τζα, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, αναφορικά με τη συγκεκριμένη μελέτη. Χαρακτηριστική περίπτωση η Ιρλανδία που ενώ κατάφερε να περιορίσει την επιδημία κορωνοϊού στα τέλη του 2020, το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία, με την κωδική ονομασία «B.1.1.7», προκάλεσε εκθετικό κύμα τον Ιανουάριο από το οποίο ανακάμπτει αυτήν τη στιγμή.

Οι συντάκτες της μελέτης καλούν τις αμερικανικές αρχές να αυξήσουν τις ικανότητες του συστήματος γονιδιωματικής παρακολούθησης για την Covid-19. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη, με τη χρήση μάσκας να μειώνει σημαντικά τη μεταδοτικότητα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ