Κοσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Δανία δεν το χορηγεί σε πολίτες άνω των 65

Παρόμοια απόφαση και σε Ισλανδία και Νορβηγία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Δανία: Γυναίκα με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό περπατά σε δρόμο στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη
Κορωνοϊός - Δανία: Γυναίκα με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό περπατά σε δρόμο στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη © EPA

Δανία, Ισλανδία και Νορβηγία δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές σε Δανία, Ισλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό δεν θα χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η απόφαση συνδέεται με την απουσία επαρκών δεδομένων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο για όλες τις ηλικίες, άνω των 18 ετών, ωστόσο υπάρχουν κράτη - μέλη, όπως το Βέλγιο που διαφοροποιούν τη γραμμή τους. Στις Βρυξέλλες η εισήγηση είναι να μη γίνεται χρήση του σε άτομα άνω των 55 ετών. Επίσης, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία και Ιταλία δεν συνιστούν επίσης το εμβόλιο AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών, μέχρι η φαρμακευτική εταιρεία να παρουσιάσει περισσότερα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η διευθύντρια στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Καμίλα Στόλτενμπεργκ, εξήγησε την επιβολή ενός ηλικιακού ορίου «όχι επειδή το εμβόλιο δεν λειτουργεί για τους ηλικιωμένους, αλλά επειδή η τεκμηρίωση είναι τόσο περιορισμένη».

Την ίδια στιγμή στο Ρέικιαβικ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Τορόφλουρ Γκούντνασον προέταξε το ίδιο επιχείρημα. 

Στη Νορβηγία, όπως και στη Δανία, αποφασίστηκε τα άτομα άνω των 65 ετών να λαμβάνουν εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna, ενώ το ίδιο θα γίνεται και για όσους πολίτες έχουν υποκείμενα νοσήματα ή παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ