Κοσμος

Φον ντερ Λάιεν: Το συμβόλαιο της AstraZeneca περιέχει δεσμεύσεις

«Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
von-der-leyen.jpg
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ©EPA

Προειδοποίηση από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για τα εμβόλια

Συνεχίζεται το μπραν-ντε-φερ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βρετανο- σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει σήμερα αυστηρότερους κανόνες για την εξαγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, απειλώντας ακόμα και με γενική απαγόρευση εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα παραδώσει κατά 60% λιγότερες δόσεις του εμβολίου της από ότι είχε αρχικώς συμφωνήσει με την Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ανακοινώσει και επισήμως σήμερα, Παρασκευή, έναν μηχανισμό ελέγχου για τις εξαγωγές εμβολίων προς τρίτες χώρες. Βάσει αυτού, πριν την εξαγωγή εμβολίων οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει πρώτα να έχουν λάβει την έγκριση της ΕΕ. 

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ