- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου του CDU
Oι 3 υποψήφιοι για τον «θρόνο» της Άνγκελα Μέρκελ
Γερμανία: Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία του CDU - Ποιον φαίνεται να στηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ
Στις 10:40 (ώρα Ελλάδος) οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, θα απευθυνθούν για μια ακόμη φορά στους 1.001 συνέδρους και θα ζητήσουν την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους.
Περίπου στις 15:00 θα έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του μεγαλύτερου γερμανικού κόμματος.
Το σημερινό συνέδριο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό άμεσα, αλλά θα επικυρωθεί και τυπικά με την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, στις 22 Ιανουαρίου. Οι 1.001 σύνεδροι θα κληθούν δηλαδή να ψηφίσουν δύο φορές, μία ηλεκτρονικά και μία επιστολικά.
Χθες η ‘Ανγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τους υποψηφίους, ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Η ευχή της ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος διαφημίζει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.
Ως εξίσου διακριτική στήριξη, αλλά προς τον Φρίντριχ Μερτς, ερμηνεύθηκε η δήλωση του αρχηγού των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, ότι «γελιέται όποιος πιστεύει ότι μετά τον κορωνοϊό τα πράγματα θα είναι όπως πριν». Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες και ο κ. Μερτς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, τον Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU που έχασε την εσωκομματική μάχη από την Άνγκελα Μέρκελ το 2002 και έκανε επιτυχή καριέρα σε πολυεθνικούς κολοσσούς, στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Bundestag και μέντοράς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αρχηγός της νεολαίας του CDU Τίλμαν Κουμπάν, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ και ο πρώην αρχηγός της Κ.Ο. Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Υπέρ του ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στο «κλίμα» της ‘Αγγελα Μέρκελ, έχουν ταχθεί επισμως η απερχόμενη αρχηγός ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο επί 16 χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Έλμαρ Μπροκ, ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ και η επικεφαλής της Οργάνωσης Γυναικών του CDU Ανέτε Βίντμαν – Μάουτς. Υπέρ του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag, έχουν εκφραστεί ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιόχαν Βάντεπουλ, οι βουλευτές της Βρέμης Ελίζαμπεθ Μότσμαν και Κάι Γουιτάκερ, αλλά και από το εξωτερικό ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Ίλβες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.
Ο νέος αρχηγός του CDU θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε πέντε κρατίδια εντός του 2021 και βεβαίως στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, το βλέμμα στην Καγκελαρία έχουν τουλάχιστον ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και οι δύο απολαμβάνουν μεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες. Η επιλογή υποψηφίου Καγκελάριου αναμένεται να γίνει την άνοιξη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Οι διαρρήκτες τους παράτησαν στον κήπο του μουσείου στην προσπάθειά τους να διαφύγουν
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.