Κοσμος

Ισπανία: Μείον 25 βαθμοί Κελσίου -Σε ιστορικό χαμηλό ο υδράργυρος

Παγετός μετά τη σαρωτική χιονοθύελλα - Στα 50 εκατοστά το ύψος του χιονιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γέμισε χιόνι το αεροδρόμιο Adolfo Suarez-Barajas στη Μαδρίτη μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Filomena»
Γέμισε χιόνι το αεροδρόμιο Adolfo Suarez-Barajas στη Μαδρίτη μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα που έφερε μαζί της η κακοκαιρία «Filomena» © EPA/FERNANDO VILLAR

Τα θερμόμετρα στην Ισπανία δείχνουν μείον 25 βαθμούς Κελσίου, με ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες στη Μαδρίτη μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα.

Αντιμέτωποι με ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι κάτοικοι στην Ισπανία. Μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα που «παρέλυσε» πολλές περιοχές της χώρας, το θερμόμετρο έδειξε ακόμη και μείον 25 βαθμούς Κελσίου.

Το χιόνι πάγωσε, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την επιχείρηση καθαρισμού δρόμων, πεζοδρομίων, λιμανιών και αεροδρομίων.

Στη Μαδρίτη αρκετοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, με τεράστια ποσότητα χιονιού να καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε πεζούς και οδηγούς σε αρκετές συνοικίες. Η κακοκαιρία «Filomena» έφερε μαζί της πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις, με το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές να φθάνει ακόμη και τα 50 εκατοστά.

Ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού και ανατολικού τμήματος της χώρας εξακολουθεί σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, να καλύπτεται από χιόνι. Στη Βαρκελώνη δύο άστεγοι πέθαναν από το κρύο.

Στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου σ' ένα χωριό στην περιφέρεια Αραγονία, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Με -10,8 βαθμούς Κελσίου, η Μαδρίτη κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και μισό αιώνα, με το διεθνές αεροδρόμιο Adolfo Suarez-Barajas να καταγράφει ακόμη και -13,2 βαθμούς, ανακοίνωσε η AEMET. Η χιονοθύελλα ήταν σφοδρή, με τους κατοίκους της πόλης να έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. 

La resaca de Filomena en todo España

Κακοκαιρία «Filomena» στην Ισπανία - Στην «κατάψυξη» η Μαδρίτη - Ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες

Στην ισπανική πρωτεύουσα, τρεις ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου χιονόπτωση, η έλλειψη σε εκχιονιστικά μηχανήματα και σάκους με αλάτι εξακολουθεί να είναι αισθητή.

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες απελευθερώθηκαν και ορισμένες λεωφορειακές γραμμές επανέλαβαν τη λειτουργία τους σήμερα το πρωί, αλλά πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι παρέμειναν κλειστοί από το χιόνι. Το Μετρό, αντίθετα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές εξακολουθούν να καλούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία της Μαδρίτης έπειτα από πτώσεις στο παγωμένο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια. Τα δέντρα κινδυνεύουν να πέσουν από το βάρος του χιονιού, τα πάρκα παραμένουν επίσης κλειστά.

Ο παγετός κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε διακοπές νερού σε πολλούς δρόμους στη Μαδρίτη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τέλος, τα σουπερμάρκετ άρχισαν να έχουν ελλείψεις σε φρέσκα προϊόντα λόγω των δυσκολιών τροφοδοσίας από την Παρασκευή. Η MercaMadrid, η τεράστια αγορά χονδρικής της πρωτεύουσας, αναμένεται πάντως να επαναλειτουργήσει εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά τις επόμενες ημέρες στην Ισπανία.

Los paisajes helados de FILOMENA, a VISTA DE DRON | RTVE

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ