Κοσμος

Επίσημο: Τρίτο καθολικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία

Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον - Κλειστά σχολεία - 5 λόγοι για μετακίνηση από το σπίτι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη Βρετανία: Νεαροί με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό - Τρίτο καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον
Μεγάλη Βρετανία: Νεαροί με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό - Τρίτο καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον © EPA

Τρίτο καθολικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς η μετάλλαξη κορωνοϊού ολοένα και εξαπλώνεται.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει και επίσημα σε τρίτο καθολικό lockdown για τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκανε την ανακοίνωση, επισημαίνοντας: «Πρέπει να μπούμε σε εθνικό lockdown».

Και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «δύσκολες», εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι αυτή είναι η τελευταία φάση της «μάχης» κατά του κορωνοϊού, καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των πολιτών με εμβόλια κατά της Covid-19. «Πιστεύω πραγματικά ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση της "μάχης" με τις πιθανότητες (για επικράτηση) να γέρνουν υπέρ του βρετανικού λαού και κατά του κορωνοϊού» εκτίμησε.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία που δεν αφήνουν άλλα περιθώρια, καθιστώντας «σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να θέσουμε «υπό έλεγχο» τη μετάλλαξη κορωνοϊού, που διαδίδεται με ταχύτητα, αλλά και «να βοηθήσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι όταν η χώρα του ξεκίνησε να πολεμά τον κορωνοϊό «οι συλλογικές προσπάθειες δούλευαν και συνέχιζαν να λειτουργούν». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «τόσο απογοητευτικό όσο και ανησυχητικό» να βλέπουμε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη του ιού.

Και εξήγησε ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μετάλλαξη κορωνοϊού είναι μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτική. Επομένως, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, ανέφερε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που τα νοσοκομεία ανά τη βρετανική επικράτεια δέχονται τόσο μεγάλη πίεση από την έναρξη της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του lockdown οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι και να εργάζονται με τηλεργασία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα καταστήματα με εξαίρεση αυτά που πωλούν αγαθά πρώτης ανάγκης. Η μετακίνηση από και προς το σπίτι επιτρέπεται για 5 λόγους:

  • Μετακίνηση στην εργασία, μόνο εάν είναι αδύνατη η εργασία από το σπίτι
  • Αγορά βασικών τροφίμων και φαρμάκων
  • Άσκηση με ένα ακόμη άτομο, μία φορά την ημέρα
  • Παροχή φροντίδας σε τρίτο πρόσωπο
  • Αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Το νέο διάγγελμα Τζόνσον, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει επίσημα σε τρίτο καθολικό lockdown, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Boris Johnson announces national lockdown in England

Η Μεγάλη Βρετανία, σε τρίτο καθολικό lockdown - Το σχόλιο Μπόρις Τζόνσον για τα σχολεία, τους γονείς και τους μαθητές

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε την ταλαιπωρία που υφίστανται γονείς και μαθητές από τα συνεχή «άνοιξε - κλείσε» εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού.

«Κατανοώ πλήρως την ταλαιπωρία και το άγχος» που θα προκληθεί σε γονείς και μαθητές, ανέφερε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά «λόγω της σημασίας της εκπαίδευσης για τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά» ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση των ειδικών πως τα παιδιά έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά ακόμη και από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Και διευκρίνισε ότι τα σχολεία μπορεί να μετατραπούν σε «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

Τρίτο καθολικό lockdown στη Μεγάλη Βρετανία - Γιατί ελήφθη η απόφαση 

Το BBC μετέδωσε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι πριν από την έναρξη του δεύτερου καθολικού lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου οι κάτοικοι στη Μεγάλη Βρετανία να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς μεγάλους περιορισμούς, όπως είχε αναφέρει εκείνες τις ημέρες ο Μπόρις Τζόνσον.

Στις 5 Νοεμβρίου 2020, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν 247 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 άτομα. Τώρα, το ποσοστό είναι διπλάσιο, με 519 περιπτώσεις ανά 100.000.

Παράλληλα, το ποσοστό εμφάνισης κορωνοϊού έχει αυξηθεί κατά 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με το 10% στην προηγούμενη περίοδο.

Κορωνοϊός στη Μεγάλη Βρετανία - Γεμάτα τα νοσοκομεία καθώς η μετάλλαξη του ιού συνεχίζει να εξαπλώνεται
Κορωνοϊός στη Μεγάλη Βρετανία - Γεμάτα τα νοσοκομεία καθώς η μετάλλαξη του ιού συνεχίζει να εξαπλώνεται © EPA

Αν, μάλιστα, κοιτάξει κάποιος τα νοσοκομεία, εκεί τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από «πολύ ανησυχητικά». Σήμερα, υπάρχουν κατά μέσο όρο 2.550 νέες εισαγωγές καθημερινά, ενώ στις 5 Νοεμβρίου 2020 ήταν 1.327.

Μεγάλη Βρετανία: Μονόδρομος το τρίτο καθολικό lockdown - 58.784 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Είχε προηγηθεί το νέο αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 58.784. Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν και 407 θανάτους, εντός 28 ημερών έπειτα από θετικό τεστ Covid-19.

Μία ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί 54.990 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 454 νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19. Οι ανακοινώσεις για το νέο αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία έγιναν την ώρα που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο 82χρονος Μπράιαν Πίνκερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμβολιάστηκε. «Είμαι τόσο χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της Covid-19 σήμερα και πραγματικά περήφανος που πρόκειται γιa αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη» δήλωσε ο Πίνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί, το προσωπικό σήμερα ήταν όλοι τους εκπληκτικοί και τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ να γιορτάσω την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό μου Σίρλεϊ αργότερα φέτος» ανέφερε επίσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ