Κοσμος

Νιγηρία: Μετάλλαξη κορωνοϊού παρόμοια με αυτή στη Μεγάλη Βρετανία

Τι εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νιγηρία: Πωλητής ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην οικονομική πρωτεύουσα Λάγος
Νιγηρία: Πωλητής ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην οικονομική πρωτεύουσα Λάγος © EPA/AKINTUNDE AKINLEYE

Στη Νιγηρία επιβεβαιώθηκε μετάλλαξη κορωνοϊού παρόμοια με εκείνη στη Μεγάλη Βρετανία, προβληματίζοντας τους λοιμωξιολόγους.

Μια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού, διαφορετική από εκείνη που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, αλλά παρόμοια με εκείνη στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίστηκε στη Νιγηρία.

Ο καθηγητής Κρίστιαν Χάπι ήταν αυτός που διαπίστωσε την παρουσία της, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτή η μετάλλαξη να σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων στην αφρικανική χώρα.

Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης έγινε στα μέσα της εβδομάδας από το Acegid, ένα ινστιτούτο που ασχολείται με τις λοιμώδεις ασθένειες και εδρεύει στο Έντε, στη νοτιοδυτική Νιγηρία. Πέρασε, όμως, απαρατήρητη μέχρι που το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που υπάγεται στην Αφρικανική Ένωση (AU), συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση για να εξετάσει το θέμα.

Στη βιντεοδιάσκεψη, από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο Τζον Νκενγκασόνγκ, ο διευθυντής του CDC, ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν και άλλα δείγματα ώστε να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια ευρύτερη εικόνα για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Νιγηρία. Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Κρίστιαν Χάπι, ο οποίος ανέλυσε το γονιδίωμα του ιού, ζήτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

Από τα 200 δείγματα που αναλύθηκαν από το Acegid από τις αρχές Δεκεμβρίου, μόνο δύο παρουσιάζουν γενετικές μεταλλάξεις. Το ένα είχε ληφθεί στις 3 Αυγούστου και το άλλο στις 9 Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι αυτή η παραλλαγή συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε αυτήν την περίοδο στη Νιγηρία» ξεκαθάρισε.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Νιγηρία έχει καταγράψει μόνο 82.000 κρούσματα και 1.246 θανάτους από την Covid-19. Ωστόσο, ο αριθμός των τεστ που γίνονται στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πολύ μικρός. Από τις αρχές του μήνα, τα κρούσματα αυξάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά.

«Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε αυτή η νέα μετάλλαξη. Πιστεύουμε ότι έγινε ανεξάρτητα, ότι εμφανίστηκε στη Νιγηρία. Δεν νομίζω ότι είναι εισαγόμενη» πρόσθεσε ο Χάπι, που παλαιότερα ήταν καθηγητής στο Χάρβαρντ και έχει ειδικευτεί στις λοιμώδεις ασθένειες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ