Κοσμος

Εμβόλιο Pfizer στην Ευρώπη: Οι πρώτες δόσεις έφθασαν στα κράτη

Ξεκινά αύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 ο ταυτόχρονος εμβολιασμός κατά της Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Προσοχή, ευαίσθητο πακέτο»: Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer για τον κορωνοϊό έφθασαν στην Ισπανία
«Προσοχή, ευαίσθητο πακέτο»: Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer για τον κορωνοϊό έφθασαν στην Ισπανία © EPA/JOSE MARIA CUADRADO

Οι πρώτες παρτίδες από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό βρίσκονται ήδη σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη σήμερα Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020.

Εκτός από την Ελλάδα όπου έφθασαν τα πρώτα εμβόλια της Pfizer για τον κορωνοϊό, και άλλα κράτη στην Ευρώπη έλαβαν τις πρώτες δόσεις του σκευάσματος.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τη διανομή παρτίδων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Την ίδια ημέρα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι η αρμόδια αρχή Υγείας (HAS) της χώρας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου στην επικείμενη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.

Η Γαλλία παρέλαβε τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε σε τοποθεσία σε προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με το δίκτυο Europe 1. Ο εμβολιασμός ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, όπου περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε δύο μονάδες για ηλικιωμένους, στο Σεβράν (βόρεια του Παρισιού) και στη Ντιζόν (ανατολικά).

Σε Ισπανία και Βέλγιο έφθασαν επίσης οι πρώτες παρτίτες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer, με ΜΜΕ των δύο ευρωπαϊκών κρατών να μεταδίδουν τις σχετικές εικόνες.

Υγειονομικοί στο Βέλγιο με γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά τοποθετούν τα εμβόλια της Pfizer σε ειδικό ψυγείο
Υγειονομικοί στο Βέλγιο με γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά τοποθετούν τα εμβόλια της Pfizer σε ειδικό ψυγείο © EPA/NICOLAS MAETERLINCK


Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία. Εικόνες από τα οχήματα παράδοσης των εμβολίων βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις δύο χώρες.

Το ειδικό όχημα που μεταφέρει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer στη Δανία
Το ειδικό όχημα που μεταφέρει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer στη Δανία © EPA/ROBERT CHEMENT

Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πιο πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Όσλο.

Όλα έτοιμα στην Ιταλία για τον εμβολιασμό - Έφθασαν τα πρώτα εμβόλια της Pfizer 

Με φορτηγό ψυγείο έφθασαν στην Ιταλία οι πρώτες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό.

Η παραλαβή έγινε στη Ρώμη μετά από ταξίδι άνω των 10 ωρών, με υψηλά μέτρα ασφαλείας και τα ιταλικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ζωντανά. Η πρώτη που θα εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό στην Ιταλία την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου είναι μια 29χρονη νοσηλεύτρια, μητέρα δύο παιδιών.

Γερμανία - Κορωνοϊός: Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer θα γίνουν σε οίκους ευγηρίας

Οι υπερήλικες στους οίκους ευγηρίας θα είναι και η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα που θα εμβολιαστεί στη Γερμανία την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια είναι μεν έτοιμα, αλλά θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε στη DW εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής στη Βόννη, υπηρεσία που συνέβαλε στο στήσιμο των εμβολιαστικών κέντρων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος θα γίνεται εμβολιασμός στα γηροκομεία από κινητές μονάδες. Τα εμβόλια μεταφέρονται, όπως είπε, σε κοινά ψυγεία και δεν χρειάζονται για τη ολιγόωρη μεταφορά θερμοκρασιακές συνθήκες των -70 βαθμών Κελσίου.

Η Γερμανία παρέλαβε τα πρώτα εμβόλια της Pfizer κατά του κορωνοϊού
Η Γερμανία παρέλαβε τα πρώτα εμβόλια της Pfizer κατά του κορωνοϊού © EPA/MARK HERMENAU

Ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη κι όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τα μέτρα κοινωνικής απόστασης πρέπει να τηρούνται με «θρησκευτική ευλάβεια». Η επιδημιολογική εικόνα στη Γερμανία παραμένει και τις ημέρες των εορτών εξαιρετικά τεταμένη. Περισσότερους από 800 νεκρούς και 32.195 κρούσματα σε 24 ώρες ανακοίνωσε το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

 

Εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη - Η Πολωνία ξεκινά τα εμβόλια της Pfizer από 72 νοσοκομεία

Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 σε δημοσιογράφους ο Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.

Η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στο Ταλίν περιλαμβάνει 9.750 δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees.

Το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού είναι το πρώτο που πήρε έγκριση για χρήση στην Ευρώπη. Στις 12 Ιανουαρίου 2020 συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ, με τον διάσημο Αμερικανό λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι, να εμβολιάζεται σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ