Κοσμος

Κορωνοϊός- ΠΟΥ: Σε ποιες χώρες εντοπίστηκε το νέο στέλεχος

Το στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα στην Μεγάλη Βρετανία
Πολίτες με μάσκα στην Μεγάλη Βρετανία © ΕPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Κορωνοϊός: Επικοινωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την Βρετανία για το νέο στέλεχος που παρατηρήθηκε - Αναστέλλουν πτήσεις χώρες

Σε «συνεχή επικοινωνία» βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Όπως δήλωσε στο BBC, ο ΠΟΥ, το στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Εχθές, ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «φαίνεται πως αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%». Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Το νέο στέλεχος του ιού ήταν εκτός ελέγχου»

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε σήμερα (20/12) ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία. 

Αναστέλλουν πτήσεις από την Βρετανία η Ολλανδία και το Βέλγιο

Μάλιστα, η Ολλανδία και το Βέλγιο πήραν την απόφαση να αναστείλουν πτήσεις από την Βρετανία. Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Την ίδια ώρα και το Βέλγιο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Η χώρα θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, αφότου ανιχνεύτηκε εκεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Μεταφορών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Προς την ίδια κατεύθυνση στρέφεται και η Γερμανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ