Κοσμος

Γ. Χάμπερμας: Η Μέρκελ δεν θέλει αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να ξεφύγουν από τη λογική εξουσίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69400-139895.jpg

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας στην εφημερίδα «Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε», με αφορμή το παρασκήνιο της ανάδειξης νέου προέδρου της Κομισιόν, μίλησε για την ανεπάρκεια των ευρωπαίων ηγετών και τις δυνατότητες της νέας ευρωβουλής.

Ο 85χρονος φιλόσοφος είπε μεταξύ άλλων

Ούτε ένας ηγέτης είναι ικανός να μην ακολουθήσει την καθημερινή ρουτίνα του πόκερ της εξουσίας

Είναι ασυνήθιστο ότι πάνω από το 10% των ευρωβουλευτών επιθυμεί διάλυση της ευρωβουλής και μείωση των εξουσιών της. Για πρώτη φορά το ευρωκοινοβούλιο απολαμβάνει πραγματική νομιμοποίηση –ακριβώς γιατί οι εχθροί της κατέκτησαν έδρες και αυτό θα ταράξει και θα ξυπνήσει τους κοιμισμένους ευρωπαϊστές.

Ο λαϊκισμός της Δεξιάς επιβάλλει να περάσουμε από τον ελιτισμό σε ένα σύστημα συμμετοχής των πολιτών. Αυτό μόνο θετικό θα είναι για το ευρωκοινοβούλιο και την επιρροή που ασκεί.

Το βράδυ των εκλογών σκέφτηκα ότι η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να καταρρεύσει, όχι μόνο στο άμεσο μέλλον λόγω οικονομικών ανισοτήτων αλλά λόγω μιας πιθανής αποσταθεροποίησης της Γαλλίας (της χώρας που όπως λέει, βρίσκεται περισσότερο στη σκιά της Γερμανίας).

Πιθανόν μόνο μια πολιτική στροφή –που περιμέναμε από τον Ολάντ- θα μπορούσε να φέρει ισορροπία. Η Ανγκέλα Μέρκελ όμως ως επικεφαλής των «δωρητών» θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το παράθυρο μιας πολιτικής αλλαγής.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ