- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σύνοδος Κορυφής: Μειωμένες προσδοκίες για κυρώσεις στην Τουρκία
Η στάση της Γερμανίας «κλειδί» για τις εξελίξεις
Σύνοδος Κορυφής: H στάση της Γερμανίας κάνει δύσκολη την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Το προσχέδιο συμπερασμάτων
Χλιαρή απάντηση δείχνει να ετοιμάζει η Ε.Ε. στην πολύπλευρη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά το τελευταίο δίμηνο.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής, πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε πιο σκληρές διατυπώσεις.
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που συζητήθηκε χθες στο επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι οι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους να ετοιμάσουν «πρόσθετες καταχωρίσεις» για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (έως σήμερα έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα μόνο σε δύο στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας).
Επιπλέον, «αν χρειαστεί», οι υπουργοί Εξωτερικών καλούνται να «εργαστούν επί της διεύρυνσης της εμβέλειας» της συγκεκριμένης απόφασης (ώστε να συμπεριλάβει ενδεχομένως άτομα που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis).
Επιπλέον, οι ηγέτες, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, καλούν «τον ύπατο εκπρόσωπο (Ζ. Μπορέλ) και την Επιτροπή να δώσουν αναφορά σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, ώστε να εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021». Η Ε.Ε., σημειώνεται, «θα επιδιώξει να συντονιστεί στα ζητήματα αυτά με τις ΗΠΑ».
Στο προσχέδιο καταδικάζονται οι «μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Αγκυρας και η κλιμάκωση της ρητορικής της κατά της Ε.Ε., κρατών-μελών της και των ηγετών τους. Επιπλέον, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του σκάφoυς Oruc Reis εκ μέρους της Τουρκίας και προσδοκά ότι αυτή θα είναι μια κίνηση διαρκείας που θα επιτρέψει την πρόωρη επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο «στρατηγικό συμφέρον» της Ε.Ε. στην «ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης» με την Τουρκία. «Η προσφορά μιας θετικής ατζέντας Ε.Ε. – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, αν η Τουρκία δείξει την επιθυμία να προωθήσει μια γνήσια εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει τυχόν διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνεται. Ειδικότερα, η Ε.Ε. «είναι πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδοτική βοήθεια για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων».
Μειωμένες προσδοκίες από Ελλάδα λόγω Γερμανίας
Η επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί το Βερολίνο, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που είναι και προεδρεύουσα της ευρωπαϊκής Συνόδου, επιδιώκει να μείνει και πάλι στο απυρόβλητο η Τουρκία, προβληματίζει μεν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν αλλάζει τη διάθεση να τεθεί με ένταση το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. Είναι γνωστό, άλλωστε ότι αν ήταν στο χέρι της Γερμανίας δεν θα γινόταν καμία αναφορά στην Τουρκία, κάτι που επιδιώχθηκε και στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, αλλά εν τέλει άλλαξε, καθώς η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών επείσθη για τη βασιμότητα των ελληνικών θέσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν το θέμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκτιμούν ότι η πλέον ρεαλιστική προσδοκία είναι να περιληφθεί στα συμπεράσματα που θα καταλήξει αύριο, Παρασκευή, η Σύνοδος των «27» η οδηγία προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας που θα ενεργοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφέρθηκε ακόμη στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και επικαλούμενος τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, υπογράμμισε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία». Η Ελλάδα, είπε, επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».
Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Περίπου 50.000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν πρόωρα στη χώρα εξαιτίας της
Η Φόξυ Μπράουν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον 24 φορές νικητή των Grammy
Ο χωρισμός λίγο πριν προταθεί για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Τι εκτιμούν οι ειδικοί και γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.