Κοσμος

Ιαπωνία: «Τέλος» στα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή diesel

Το σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας τους στα επόμενα 15 χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραγωγή αυτοκινήτων
Παραγωγή αυτοκινήτων © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ιαπωνία θέλει να απαγορεύσει σε περίπου 15 χρόνια την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, η Ιαπωνία θέλει να απαγορεύσει σε περίπου 15 χρόνια την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή ντίζελ. 

Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι κατασκευαστές οχημάτων θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα των ετών του 2030 και μπορεί να ανακοινωθεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi, η οποία δεν επικαλείται πηγές για την είδηση αυτή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο η Ιαπωνία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, ωθώντας τους μεγάλους ομίλους να προετοιμάσουν στρατηγικές για να περιορίσουν τις εκπομπές τους CO2.

Την ανακοίνωση αυτή από την Ιαπωνία υποδέχθηκαν με ικανοποίηση οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και ο ΟΗΕ, αλλά η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο της.

Η χώρα θέλει τώρα να αυξήσει τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές --τα υβριδικά και τα ηλεκτροκίνητα-- σε 50% και σε 70% ως το 2030, από 40% που ήταν το 2019.

Η Βρετανία όρισε έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο: να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων ή ντιζελοκίνητων οχημάτων ως το 2030, ενώ η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι πλέον κανένα νέο αυτοκίνητο που πωλείται στο έδαφός της δεν θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ ή βενζίνης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ