Κοσμος

Τρία στερεότυπα για τις γυναίκες που καταρρίπτει ο Τζο Μπάιντεν

Kamala Harris, Avril Haynes και Linda Thomas- Greenfield κάνουν τη διαφορά

mirka-karra.jpg
Μίρκα Κάρρα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμάλα Χάρις
© EPA/OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT

Τα στερεότυπα για τις γυναίκες καταρρίπτει ο Τζο Μπάιντεν επιλέγοντας τις K. Harris, A. Haynes και L.Thomas- Greenfield σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε πρόσφατα τις υποψηφιότητες για τις θέσεις-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μαζί με τη νέα Αντιπρόεδρο, Kamala Harris, τρεις γυναίκες κάνουν τη διαφορά τόσο λόγω της εμπειρίας τους όσο και των προσωπικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα για τον ρόλο της γυναίκας απέναντι σε κλασσικά στερεότυπα που τις θέλουν να ζηλεύουν, να είναι κακές στα μαθηματικά και υπερβολικά συναισθηματικές.

1. Οι γυναίκες είναι ζηλιάρες. Δεν στηρίζουν άλλες γυναίκες

Kamala Harris: Η πρώτη γυναίκα, και μάλιστα έγχρωμη, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει μια σειρά από χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ ο ρόλος της διαφαίνεται σημαντικός στον τομέα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Παιδί μεταναστών η ίδια, απόφοιτη ενός αφροαμερικάνικου πανεπιστημίου και με έντονη ακτιβιστική δράση στα γεγονότα των καιρών της, η συμμετοχή της, από την υποψηφιότητά της ακόμη, έχει δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη στην αμερικάνικη πολιτική που ενδέχεται να αντιστρέψει το γενικότερο πολωμένο κλίμα στις ΗΠΑ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί έντονα, ωστόσο, είναι η ένθερμη υποστήριξη που έχει δείξει στα κινήματα γυναικών ανά τη χώρα. Στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε ότι «Μπορεί να είμαι η πρώτη αλλά δεν θα είμαι η τελευταία», συγχαίροντας παράλληλα όλες τις έγχρωμες γυναίκες που έδειξαν τον δρόμο ώστε να βρίσκεται η ίδια πλέον σε αυτό το σημείο. Η δήλωσή της, αλλά και η έμπρακτη στήριξή της, στα κινήματα γυναικών δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο των ΗΠΑ.

2. Οι γυναίκες δεν είναι καλές στις θετικές επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική)

Avril Haynes: Η νέα επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το αξίωμα, καταρρίπτει μια σειρά από κλασσικά στερεότυπα προς το γυναικείο φύλο: είναι νέα, υποψήφια για ένα αξίωμα που σχετίζεται με την ασφάλεια των ΗΠΑ, δεν κρύβει τα λόγια της, έχει σπουδάσει Φυσική και πετάει αεροπλάνο. Έχοντας πολιτικοποιήσει έναν από τους πιο σημαντικούς αμερικανικούς θεσμούς διορίζοντας πολιτικές προσωπικότητες χωρίς εμπειρία και ακολουθώντας την προσωπική του ατζέντα, ο D. Trump υποβάθμισε σε εξαιρετικό βαθμό το ηθικό της Υπηρεσίας. Η Avril Haynes έχει όλα τα φόντα για να επαναφέρει τον ρόλο ενός εκ των πιο σημαντικών αμερικανικών θεσμών. Σύμβουλος του B. Obama για θέματα ασφάλειας, με εργασιακή εμπειρία στη CIA και στο State Department, αποτελεί την κατάλληλη υποψηφιότητα σε μια εποχή όπου από τον COVID-19 και την παραπληροφόρηση έως τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η δυνατότητα πληροφορίας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ.

3. Οι γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες. Δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις εξουσίας

Linda Thomas- Greenfield: «Η Αμερική επέστρεψε. Η πολυμερής συνεργασία επέστρεψε. Η διπλωματία επέστρεψε». Αυτά ήταν τα λόγια της υποψήφιας για τη θέση της Πρέσβεως των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield. Με μακρά καριέρα στη διπλωματία, η άλλοτε «διωγμένη» από την κυβέρνηση Trump, 68χρονη Αφροαμερικανή από τη Λουιζιάνα, επέστρεψε ενώ μαζί της επέστρεψε και ο ανανεωμένος και παραδοσιακός ρόλος των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα. Οι συνεργάτες της περιγράφουν την Thomas-Greenfield ως μια «αυθεντικά γλυκιά και πρόσχαρη προσωπικότητα», η οποία, όπως έχει δηλώσει, πάντοτε προσπαθούσε να δώσει μια προσωπική διάσταση σε κάθε πολιτική της δράση. Ενώ η διπλωματική της εμπειρία σε πολύπαθες περιοχές του πλανήτη, όπως η Αφρική, τίθεται καθοριστικός παράγοντας για το διορισμό της, ειδικά τώρα, σε μια περίοδο ιδιαίτερων παγκόσμιων προκλήσεων (πανδημία, παγκόσμια οικονομία, κλιματική αλλαγή, μαζική μετανάστευση), το ιδιαίτερο πολιτισμικό background και η γυναικεία μορφή της Thomas- Greenfield αποτελεί μια ηχηρή δήλωση για την εικόνα των γυναικών με εξουσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ