Κοσμος

Τούρκοι κυνηγούν Αρμένιους στη Λυών, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ»

Παρόμοιες εικόνες και στη Βιέννη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τούρκοι εθνικιστές σε δρόμο στη Βιέννη κυνηγούν Αρμενίους
Τούρκοι εθνικιστές σε δρόμο στη Βιέννη κυνηγούν Αρμενίους @Twitter

Τουρκοί εθνικιστές κυνηγούν Αρμένιους σε δρόμους της Λυών και της Βιέννης, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» - Δείτε τις εικόνες.

Στο στόχαστρο Τούρκων ακροδεξιών και εθνικιστών από το Αζερμπαϊτζάν μπαίνουν ολοένα και πιο συχνά Αρμένιοι που ζουν στη Γαλλία.

Οι επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η κοινότητα των Αρμενίων στη Γαλλία καταγγέλλει επιθέσεις εναντίον μελών της, δίνοντας έμφαση και στον πρόσφατο βανδαλισμό που έγινε στο μνημείο για τη σφαγή των Αρμενίων στη Λυών (σ.σ. η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας και του Ερντογάν).

Φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ», και κρατώντας τουρκικές σημαίες και καδρόνια, Τούρκοι εξτρεμιστές βγήκαν το βράδυ της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου 2020 σε δρόμους της Λυών σε ένα «κυνήγι Αρμενίων», όπως κατήγγειλε η αρμενική κοινότητα, επισημαίνοντας την καθυστερημένη κινητοποίηση της γαλλικής αστυνομίας. Η πορεία των Τούρκων έγινε παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στη Γαλλία για τον κορωνοϊό.

Ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα μελών της κοινότητας, με τους Τούρκους εξτρεμιστές να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα. «Πού είναι  οι Αρμένιοι;», «Αρμένιοι θα σας σκίσουμε» και «Η Τουρκία είναι εδώ» ήταν ορισμένες από τις φράσεις που φώναζαν με απειλητικό τόνο.

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο ένας 23χρονος Τούρκος, με γαλλική υπηκοότητα, ο Ahmet Çetin, δικάστηκε στη Γαλλία για «υποκίνηση μίσους» μετά τη δημοσίευση βίντεο στο Instagram, με το οποίο ζητούσε  από την τουρκική κυβέρνηση «να του παράσχει ένα όπλο και 2.000 ευρώ» για να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο σε όλη τη Γαλλία».

Ο 23χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή και πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ του απαγορεύτηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 5 χρόνια στη Γαλλία. Παρόμοιες εικόνες με αυτές που εκτυλίχθηκαν στη Λυών, είχαμε και στη Βιέννη, με Τούρκους εθνικιστές να βγαίνουν με απειλητικές διαθέσεις στους δρόμους κατά των Αρμενίων.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ