- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο
Στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο - Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της.
Στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο έπεσε η τουρκική λίρα συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Να θυμίσουμε πως η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κόντρα στις προσδοκίες για μία σημαντική αύξησή του, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές.
Η ένταση της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναστάτωσαν τους επενδυτές.
Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε περισσότερο από 1% έως το επίπεδο των 8,0515 λιρών ανά δολάριο από τις 7,9650 λίρες που είχε διαμορφωθεί η ισοτιμία του στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ενώ έχει χάσει το 26% της αξίας του φέτος έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η λίρα υποχώρησε επίσης σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πέρα από τις 9,5 λίρες ανά ευρώ.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Ωστόσο, άφησε το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 10,25% την περασμένη Πέμπτη, ενώ αύξησε ένα επιτόκιο παροχής ρευστότητας στο 14,75%, δηλώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών μετά τα βήματα που έχουν γίνει για τον περιορισμό των πληθωριστικών κινδύνων.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μην σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.