Κοσμος

Süddeutsche Zeitung: Οι Γερμανοί θέλουν περισσότερους πρόσφυγες

Τι αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόρια
Μόρια © EUROKINISI

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung διάφορες πόλεις της Γερμανίας ενδιαφέρονται να υποδεχθούν πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά

Στη Γερμανία πολλοί δήμοι και κοινότητες έχουν εκδηλώσει δημοσίως την προθυμία τους να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά. Η προθυμία αυτή προσκρούει ωστόσο στη σθεναρή αντίσταση της γερμανικής κυβέρνησης και των τοπικών κρατιδίων. Χωρίς τη συγκατάθεσή τους οι δήμοι δεν μπορούν να υποδεχθούν αυτόνομα πρόσφυγες. Το θέμα σχολιάζει σήμερα η Süddeutsche Zeitung που εστιάζει στην περίπτωση του Μονάχου:

«Το Μόναχο προσφέρθηκε να υποδεχθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που σήμερα ζουν στα ελληνικά νησιά. Εν τέλει θα έρθουν όμως μόλις 40, ίσως και λιγότεροι. Ομοσπονδιακή και τοπική κυβέρνηση δεν επιτρέπουν περισσότερους. 

Προσφορά σε όσους ζουν σε σκηνές στη Λέσβο και αλλού

Θα μπορούσε ενδεχομένως να πει κανείς ότι είναι καλό που θα έρθουν λιγότεροι διότι αμέτρητοι ντόπιοι αλλά και πρόσφυγες που ζουν εδώ και χρόνια στο Μόναχο δυσκολεύονται να βρουν σπίτι. Προς τι λοιπόν η υποδοχή περισσοτέρων; Και μάλιστα εθελοντικά; Απλά διότι το επιβάλλει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και επειδή το δημοτικό συμβούλιο, πολλές οργανώσεις και πρόθυμοι ιδιώτες λένε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να προσφέρουμε τα αναγκαία σε όλους εκείνους που ζουν σε σκηνές και παράγκες στη Λέσβο και άλλα νησιά. 

Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε μια εποχή όπου οι πρόσφυγες απασχολούν ουδόλως τους κυβερνώντες και όπου πολλοί κατά βάθος χαίρονται που στο μεταξύ έρχονται πολύ λιγότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία απ΄ ότι πριν από τέσσερα και πέντε χρόνια. Ωστόσο οι άνθρωποι στις θάλασσες και στους καταυλισμούς υπάρχουν ακόμη. Σε αυτούς απευθύνεται το δώρο που θέλει να τους κάνει ο δήμος. Για να μπορεί να παραδοθεί όμως, ομοσπονδία και κρατίδιο θα πρέπει να το αποδεχθούν και να το μεταφέρουν στους πρόσφυγες. 

Το ότι μαζί με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Γερμανία δεν απομακρύνει περισσότερους ανθρώπους από τις λάσπες της Λέσβου είναι λάθος, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και πολιτικά, από το οποίο υποφέρουν οι πρόσφυγες. Επιπλέον η πολιτική αυτή προσβάλλει πολλούς πολίτες. Λειτουργεί αποθαρρυντικά, βάζει προσκόμματα σε τοπικές πρωτοβουλίες και στην κοινωνική δραστηριοποίηση, που είναι το πολυτιμότερο δώρο των πολιτών στο κοινωνικό σύνολο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ