Κοσμος

Ευρωπαϊκοί δασμοί 4 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ με τη βούλα του ΠΟΕ

Συνεχίζεται η εμπορική σύγκρουση των Βρυξελλών με την Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
boeing.jpg
© Pixabay

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επιτρέπει στις Βρυξέλλες να επιβάλουν ευρωπαϊκούς δασμούς ύψους 4 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) άναψε το «πράσινο» φως για την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ακόμη κεφάλαιο στη μακροχρόνια εμπορική διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Με την απόφασή του αυτή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δίνει το ελεύθερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει στην αντεπίθεση και να «απαντήσει» στους αμερικανικούς δασμούς, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δασμοί αυτοί είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019 και αφορούσαν αεροσκάφη της Airbus και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι ευρωπαϊκοί δασμοί στοχεύουν μεταξύ άλλων αεροσκάφη της Βoeing.

Η διαμάχη για εμπορικά ζητήματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ ξεκίνησε το 2004. Εκείνη τη χρονιά η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι δημιουργούν συνθήκες αθέτιμου ανταγωνισμού μέσω κονδυλίων στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία Airbus. Ακολούθησαν ανάλογες καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει περισσότερο διαλλακτική μέχρι στιγμής στο να υπάρξει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ στο επίμαχο ζήτημα των δασμών, ακόμα όμως ο δρόμος για την άμεση άρση τους παραμένει μακρύς, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές.

«Θα εμπλακούμε αμέσως σε έναν θετικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να απαντήσουμε με αντισταθμιστικά μέτρα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπβόφσκις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ