- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανικά πανεπιστήμια: Μειωμένα δίδακτρα για φοιτητές από Ε.Ε
Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Βrexit
H κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω φόβων πως ο αριθμός των κοινοτικών φοιτητών που θα θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία θα μειωθεί μετά το οριστικό Brexit
Βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν σε φοιτητές από χώρες-μέλη της ΕΕ προγράμματα σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.
Όπως επισημάνθηκε αρχικά σε ρεπορτάζ του Politico, η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω φόβων πως ο αριθμός των κοινοτικών φοιτητών που θα θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία θα μειωθεί σημαντικά από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ και ο ανταποκριτής του στο Λονδίνο Θανάσης Γκαβός, τότε θα πάψουν να ισχύουν για όσους εγγράφονται σε πανεπιστήμια τα ίδια δίδακτρα που ισχύουν για τους Βρετανούς φοιτητές, όπως και οι ίδιες πρόνοιες αναφορικά με την πρόσβαση σε κρατικά φοιτητικά δάνεια. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις στο Λονδίνο οι εγγραφές Ευρωπαίων φοιτητών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20%.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η προσφορά των πανεπιστημίων αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητά της, καθώς μπορεί να παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία περί διακρίσεων.
Στην ιστοσελίδα του το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου αναφέρει μεν ότι με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις όσοι κοινοτικοί φοιτητές αρχίσουν τις σπουδές τους από το Σεπτέμβριο του 2021 δε θα αντιμετωπίζονται πια όπως οι γηγενείς συμφοιτητές τους, αλλά σημειώνει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο προσφέρει «αυτόματη μείωση των διδάκτρων που τα φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τα δίδακτρα τα οποία πληρώνουν οι Βρετανοί φοιτητές».
Τα δίδακτρα θα παραμείνουν μάλιστα στο ίδιο επίπεδο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα το πανεπιστήμιο δεν έχει αποφασίσει την πολιτική διδάκτρων για τους κοινοτικούς φοιτητές που θα θέλουν να αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2022.
Δύο δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης δηλώνουν στο Politico ότι η προσφορά αυτή μπορεί να συνιστά διάκριση με βάση την εθνικότητα υπό το βρετανικό δίκαιο. Όπως πάντως επισημαίνουν, αυτό δε θα διαπιστωθεί μέχρι κάποια υπόθεση να καταγγελθεί και να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Εκπρόσωπος του Royal Holloway δήλωσε στο Politico ότι το πανεπιστήμιο εκτιμά το ρόλο που παίζουν στο φοιτητικό περιβάλλον οι σπουδαστές από χώρες της ΕΕ και για αυτό λήφθηκε η απόφαση να δοθεί βοήθεια κατά την επόμενη τριετία για τη «μεταβατική περίοδο» της αλλαγής των διδάκτρων με συγκεκριμένες υποτροφίες προς φοιτητές που τις δικαιούνται. Όπως συμπλήρωσε, οι υποτροφίες αυτές θα μειωθούν σε αξία για κάθε νέα φουρνιά φοιτητών και θα σταματήσουν από το 2024.
Μεταξύ άλλων πανεπιστημίων και εκείνο του Έσεξ συστήνει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για Ευρωπαίους φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει έως και σε έκπτωση 5.000 λιρών για το πρώτο έτος σπουδών.
Ο οργανισμός Universities UK που εκπροσωπεί τα βρετανικά πανεπιστήμια φέρεται μα εξετάζει τη νομιμότητα αυτών προσφορών μειωμένων διδάκτρων και των στοχευμένων αποκλειστικά σε φοιτητές από την ΕΕ υποτροφιών.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, πάντως, δήλωσε ότι «τα πανεπιστήμια θέτουν το δικό τους ύψος διδάκτρων για διεθνείς φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν με το πανεπιστήμιο στο οποίο επιθυμούν να σπουδάσουν ποια είναι τα δίδακτρα».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «ως αυτόνομα ιδρύματα, τα πανεπιστήμια είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων επί των διδάκτρων και για να διασφαλίσουν ότι τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Η πορεία «Unite the Kingdom» έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο στο Λονδίνο
«Θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα»
Θεωρεί ότι η δημοσιότητα θα επηρεάσει την αμεροληψία των ενόρκων
Kρίνοντας ότι δεν ήταν «κατάλληλη στιγμή»
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί πλήρη επιστροφή
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα
Η τελευταία αντίδραση της Τεχεράνης περιπλέκει τα πράγματα για την κρίσιμη θαλάσσια οδό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.