Κοσμος

Νέες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Επιδρομές από άρματα μάχης και μαχητικά, με βολές από πυροβολικό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροβολικό του στρατού της Αρμενίας ανταποδίδει τα πυρά κατά δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Πυροβολικό του στρατού της Αρμενίας ανταποδίδει τα πυρά κατά δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ © EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN

Στρατιωτικές δυνάμεις από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται στα σύνορα για το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ξέσπασαν νέες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στις νέες πολεμικές επιχειρήσεις στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι εξαπέλυσε «αντεπίθεση», κατηγορώντας τους Αρμένιους ότι άνοιξαν πυρ σε στρατιωτικές του εγκατατάσεις και οικισμούς κοντά στον διαφιλονικούμενο -εδώ και δεκαετίες- θύλακα. Η Αρμενία, από τη μεριά της, υποστήριξε ότι οι Αζέροι άρχισαν τους βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τις δύο δυνάμεις και ότι βομβάρδισαν αμάχους, μεταξύ άλλων και στην πρωτεύουσα της περιοχής Στεπανακέρτ.

Συγκρούσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν σημειωθεί επανειλημμένα στο παρελθόν αφότου οι Αρμένιοι ανέλαβαν τον έλεγχο σε αυτό και σε 7 γειτονικές περιοχές από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πενθήμερη σύρραξη του 2016, προτού η Ρωσία ασκήσει πιέσεις στις δύο πλευρές για τήρηση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί για πρώτη φορά το 1994. Παρά τις πολύχρονες μεσολαβητικές προσπάθειες από Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία, μέχρι σήμερα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Στις νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από εκείνες στα σύνορα των δύο χωρών τον περασμένο Ιούλιο, οι Αζέροι χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, συστοιχίες πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη κατά θέσεων των Αρμενίων κοντά στη μεθοριακή γραμμή και εντός του εδάφους της Αρμενίας, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, υποστηρίζοντας ότι έχουν καταστραφεί 12 αρμενικά αντιαεροπορικά συστήματα κι ότι καταρρίφθηκε ένα αζέρικο μαχητικό.

Από τη μεριά της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σουσάν Στεπανιάν, είπε ότι οι αρμενικές δυνάμεις έπληξαν δύο αζέρικα ελικόπτερα, τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Παρσινιάν δήλωσε το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2020 πως το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.

All-Access: Bubble Bloopers | Giannis Antetokounmpo, Ersan Ilyasova, Pat Connaughton & George Hill

Αρμενία Vs Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ - Γενική επιστράτευση και στρατιωτικός νόμος 

Η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν.

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών» δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τις ζωές τους στις σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε το Μπακού και οι Αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες. «Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών» ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία, ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

Πολεμική σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Κατάπαυση του πυρός ζητεί η Ρωσία


Εν τω μεταξύ, στη Μόσχα το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνομιλίες για την επίλυση της έντασης. «Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Από τη μεριά της η Τουρκία έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, με την οποία τη συνδέει στενοί εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί: «Καταδικάζουμε αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ