Κοσμος

Αφγανιστάν: Ξεκινούν οι ιστορικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Στόχος ο τερματισμός ενός πολέμου που διαρκεί δύο δεκατίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ομάδα διαπραγμάτευσης της αφγανικής κυβέρνησης
Η ομάδα διαπραγμάτευσης της αφγανικής κυβέρνησης © EPA

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η τελετή έναρξης για τις συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με στόχο να τερματιστούν δύο δεκαετίες πολέμου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες μαχητές και αμάχους.

Η τελετή άρχισε στις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την ανάγνωση εδαφίων από το κοράνι, ενώ ακολούθησαν σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν θα πρέπει να βασίζονται στην ιδέα ότι δεν υπάρχουν νικητές ούτε ηττημένοι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να λάβουν την καθοριστική απόφαση σύμφωνα με τις σημερινές προκλήσεις και να σταθούν πάνω από κάθε είδους διαφορά…καταλήγοντας σε μια συμφωνία επί της βάσης ότι δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος», δήλωσε ο ίδιος.

Αμπντουλάχ: Να τελειώσουν τα βάσανα της χώρας

Ο επικεφαλής του αφγανικού συμβουλίου συμφιλίωσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε σήμερα ότι εάν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν συνεργαστούν, θα μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να δοθεί τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων.

«Πιστεύω ότι εάν δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο και εργαστούμε ειλικρινώς για την ειρήνη, θα δοθεί τέλος στα σημερινά βάσανα της χώρας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ στην εναρκτήρια τελετή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε ξενοδοχείο στην Ντόχα.

Ο Αμπντουλάχ ευχαρίστησε τους Ταλιμπάν για την «προθυμία» τους να διαπραγματευτούν και ζήτησε να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία». «Πρέπει να δώσουμε τέλος στη βία και να πετύχουμε μια εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης στις ιστορικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ