Κοσμος

Η Ρωσία «σέβεται» τη θέληση του λαού

Αναγνώρισε τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67738-136521.jpg

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σέβεται «την έκβαση του δημοψηφίσματος» για την αυτονόμηση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πρέπει να εφαρμοσθεί ειρηνικά. «Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο «κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαλόγου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)». Η ρωσική ηγεσία υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στις ψηφοφορίες ήταν μεγάλη «παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους». «Καταδικάζουμε τη χρήση της βίας που εφαρμόσθηκε, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης βαρέων όπλων κατά φιλειρηνικών πολιτών, που προκάλεσε θύματα», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διεθνείς συνομιλίες για την Ουκρανία επί του παρόντος και πρόσθεσε ότι μόνο σε περίπτωση που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες είναι πιθανή η αποκλιμάκωση της κρίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ