Κοσμος

Συντριπτική η προσέλευση στις κάλπες της ανατολικής Ουκρανίας (εικόνες)

«Δεν αποδεχόμαστε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος», λέει το Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67679-136447.jpg

«Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική», δήλωσε ο Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Εκατομμύρια πολίτες από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, έλαβαν μέρος στα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση της περιοχής. Τα φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν, πάντως, ότι η συμμετοχή είναι μικρή.

n

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ για να ψηφίσουν, ενώ στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στο 22%. Στα σημερινά δημοψηφίσματα που οργανώνονται από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου επτά εκατομμύρια ουκρανοί πολίτες.

n

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα, ενώ και η Μόσχα δια στόματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε έκκληση για την αναβολή τους. Έκκληση την οποία αγνόησαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι: «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ