Κοσμος

ΗΠΑ: Αστυνομικοί έβαλαν κουκούλα σε μαύρο και πέθανε από ασφυξία

Φώναζε «προσπαθείς να με σκοτώσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Police murdered Daniel Prude.

Ένας ακόμα μαύρος άνδρας πέθανε από αστυνομική βία όταν αστυνομικοί του φόρεσαν κουκούλα και πέθανε από ασφυξία.

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να έχουν συλλάβει έναν γυμνό μαύρο άνδρα, του φόρεσαν κουκούλα με αποτέλεσμα εκείνος να πεθάνει από ασφυξία.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου αλλά ο θάνατος του Προυντ δεν είχε λάβει δημοσιότητα μέχρι χθες, Τετάρτη, οπότε η οικογένειά του έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα που έχουν οι αστυνομικοί στις στολές τους και γραπτές καταθέσεις που έλαβαν έπειτα από δημόσιο αίτημα. 

Στο βίντεο φαίνεται ο Προυντ, που έχει πετάξει τα ρούχα του, να συναινεί όταν η αστυνομία του ζητάει να πέσει στο έδαφος και βάζει τα χέρια του πίσω από την πλάτη. Ο Προυντ είναι ταραγμένος και φωνάζει καθώς κάθεται στο πεζοδρόμιο με τις χειροπέδες για κάποια λεπτά.

Στη συνέχεια η αστυνομία του φοράει κουκούλα στο κεφάλι, μέσο που προστατεύει τους αστυνομικούς από τα σάλια του κρατούμενου, καθώς η Νέα Υόρκη εκείνο το διάστημα ήταν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ο Προυντ ζητά να του την αφαιρέσουν. Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει και το AP, οι αστυνομικοί χτυπούν το κεφάλι του Προυντ στον δρόμο. Ένας αστυνομικός, που είναι λευκός, κρατά το κεφάλι του Προυντ στο πεζοδρόμιο με τα δυο του χέρια και του λέει «ηρέμησε» και «σταμάτα να φτύνεις». Ένας άλλος αστυνομικός τον πιέζει στην πλάτη με το γόνατό του.

Ο Προυντ λέει: «Προσπαθείς να με σκοτώσεις».

Όταν ο άνδρας σταματά να κουνιέται, οι αστυνομικοί φαίνεται να ανησυχούν, ακολουθεί σιωπή και παρατηρούν ότι βγαίνει νερό από το στόμα του Προυντ.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το κεφάλι του κρατείτο κάτω για περισσότερο από δύο λεπτά.

Οι αστυνομικοί αφαιρούν την κουκούλα και τις χειροπέδες, ενώ νοσηλευτές κάνουν προσπάθεια ανάνηψης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ