Κοσμος

Η Τζ. Κ. Ρόουλιγνκ επιστρέφει το βραβείο Robert Kennedy

Η πρόεδρος της οργάνωσης προστέθηκε στον κατάλογο των ανθρώπων που κατηγορούν τη συγγραφέα για τρανσφοβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ © EPA/ NEIL HALL

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δήλωσε πως θα επιστρέψει τo Robert F. Kennedy Human Rights Award - Κατηγορήθηκε για τρανσφοβία από την πρόεδρο της οργάνωσης

Η Tζ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας των βιβλίων της σειράς Χάρι Πότερ, ανέφερε πως θα επιστέψει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Robert Kennedy που της είχε δοθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Η συγγραφέας προχώρησε σε αυτή την κίνηση αφού η πρόεδρος της οργάνωσης που δίνει το βραβείο, Κέρι Κένεντι κριτίκαρε την συγγραφέα για τρανσφοβικές απόψεις, όπως και πολλοί άλλοι. «Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου του 2020 , τον μήνα αφιερωμένο στο LGBTQ κίνημα, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ανάρτησε και έκανε βαθιά τρανσφοβικά tweets και δηλώσεις», έγραψε η Κένεντι στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Η Κένεντι σχολίασε ειδικά τη δήλωση της Ρόουλινγκ - μεγέθους 3.760 λέξεων- με τίτλο «Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γράφει για τους λόγους που την οδήγησαν να μιλήσει δημόσια για ζητήματα φύλου».  

«Με βάση τα δικά της λόγια», γράφει η Κένεντι,  «θεωρώ πως η θέση της Ρόουλιγνκ θεωρεί πως το βιολογικό φύλο που έχει κάποιος στη γέννηση του είναι ο κύριος και καθοριστικός παράγοντας για το φύλο και την ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου, μία άποψη που απορρίπτω κατηγορηματικό. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη. Τα δικαιώματα των τρανς είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Ρόουλινγκ απάντησε με δήλωση στο δικό της σάιτ όπου αναφέρει πως δεν είναι τρανσφοβική ή «υπεύθυνη για πρόκληση πόνου σε τρανς ανθρώπους». Λυπάμαι που το Robert F. Kennedy Human Rights aποφάσισε να κρατήσει αυτή την στάση, όμως κανένα βραβεί, όσο και να θαυμάζω το πρόσωπο που έχει το όνομα του βραβείου, θα με κάνει να απαρνηθώ το δικαίωμα να ακολουθώ ό,τι με προστάζει η συνείδηση μου».

Γενικότερα οι απόψεις της Ρόουλινγκ έχουν γίνει στόχος ακόμα και από ανθρώπους που βοήθησαν στην επιτυχία των ταινιών Χάρι Πότερ, όπως οι ηθοποιοί Ντάνιελ Ράντκλιφ και Έμμα Γουότσον, ενώ και οι πωλήσεις των βιβλίων της έχουν πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα. 

Απόδοση από Vulture.com

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ