Κοσμος

Θρίλερ με τον Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία: Εντοπίστηκε χημική ουσία

Ο επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν νοσηλεύεται σε κώμα - «Μάχη» των συγγενών να μεταφερθεί στη Γερμανία για νοσηλεία - Τον «δηλητηρίασαν» λένε υποστηρικτές του

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση θρίλερ με τον Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία - «Τον δηλητηρίασαν» λένε οι υποστηρικτές του
Υπόθεση θρίλερ με τον Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία - «Τον δηλητηρίασαν» λένε οι υποστηρικτές του © EPA/MAXIM KARLAYEV

Νέες αποκαλύψεις στο θρίλερ με τον Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία - Βρέθηκε χημική ουσία σε μαλλιά και χέρια - Έκκληση από τη σύζυγό του να πάει στη Γερμανία.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τον Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρό πολέμιο του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Ρωσία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο σώμα του Αλεξέι Ναβάλνι εντοπίστηκε χημική βιομηχανική ουσία.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, στην περιοχή Ομσκ της Σιβηρίας όπου ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν νοσηλεύεται σε κώμα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 ότι βρέθηκαν ίχνη από χημική βιομηχανική ουσία τόσο στα μαλλιά όσο και τα χέρια του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η συγκεκριμένη χημική ουσία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, η ουσία αυτή έχει εφαρμογή ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις. Ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Αλεξέι Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι.

Νωρίτερα, ο Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ όπου νοσηλεύεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, είχε δηλώσει ότι χημικές ουσίες εντοπίστηκαν και στα ρούχα του 44χρονου άνδρα.

Υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι: Αλήθειες και ψέματα για το αν μπορεί να μεταφερθεί για νοσηλεία στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, η οποία βρίσκεται στο Ομσκ διέψευσε κατηγορηματικά τον Αλεξάντρ Μουραχόφσκι ότι οι Γερμανοί γιατροί συμφώνησαν να μη γίνει η μεταφορά του στο εξωτερικό μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.

«Πρόκειται για ένα χοντρό ψέμα. Οι Γερμανοί γιατροί, που είναι επαγγελματίες εντατικολόγοι, αφού εξέτασαν τον Αλεξέι Ναβάλνι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σε θέση να μεταφερθεί. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι ο εξοπλισμός του αεροσκάφους τούς επιτρέπει να μεταφερθεί με ασφάλεια και άμεσα στο Βερολίνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σαριτέ σύμφωνα με την επιθυμία της συζύγου του, Γιούλια Ναβάλναγια» έγραψε η Γιάρμις σε ανάρτησή της στο Twitter.

Συγγενείς του Αλεξέι Ναβάλνι επιθυμούν τη μεταφορά του στη Γερμανία, προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η νοσηλεία του, καθώς θεωρούν ότι η ζωή του κινδυνεύει όσο παραμένει σε ρωσικό έδαφος. Αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι γιατροί δεν θα κάνουν αυτό που πρέπει για να τον σώσουν.

Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει το συμβούλιο των γιατρών στο οποίο συμμετείχαν και γιατροί από νοσοκομείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο επικεφαλής γιατρός του Ομσκ, Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, υποστήριξε πως όλοι συμφώνησαν να μην μεταφερθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι. Όπως είπε, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη μεταφορά του Ναβάλνι από το νοσοκομείο στο Ομσκ στη Γερμανία είναι παρακινδυνευμένη.

Ο επικεφαλής των γιατρών στο νοσοκομείο του Ομσκ, Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, ανακοινώνει ότι στα μαλλιά και στα χέρια του Αλεξέι Ναβάλνι εντοπίστηκε βιομηχανική χημική ουσία
Ο επικεφαλής των γιατρών στο νοσοκομείο του Ομσκ, Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, ανακοινώνει ότι στα μαλλιά και στα χέρια του Αλεξέι Ναβάλνι εντοπίστηκε βιομηχανική χημική ουσία © EPA/MAXIM KARMAYEV

«Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο με τη συμμετοχή των συναδέλφων μας από τη Γερμανία. Μπορώ να πω ότι στο νοσοκομείο γίνονται όλα όσα χρειάζονται, κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση, κανείς δεν είπε ότι κάτι δεν κάνουμε. Επί του παρόντος ο ίδιος (ο Ναβάλνι) συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του» δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου πρώτων βοηθειών του Όμσκ, Αλεξάντρ Μουραχόφσκι.

Αλεξέι Ναβάλνι: Τον «δηλητηρίασαν», λένε οι υποστηρικτές του - «Μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό» δηλώνουν πλέον οι Ρώσοι γιατροί

Τελικά, όπως μετέδωσε το Reuters, οι γιατροί του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ, στη Σιβηρία, δεν έχουν πλέον αντίρρηση να μεταφερθεί ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης σε νοσοκομείο του εξωτερικού, καθώς η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, αυτό δεν θα γίνει τώρα αμέσως αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας» ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου Ανατόλι Καλινίτσενκο.

Γερμανοί γιατροί είχαν λάβει άδεια το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου 2020 να δουν τον Αλεξέι Ναβάλνι. Υποστηρικτές του δεν σταματούν να λένε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι «δηλητηριάστηκε» από Ρώσους πράκτορες, προκειμένου να σταματήσει τη δράση του κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αλεξέι Ναβάλντι είχε φυλακιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Έχει διοργανώσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ρωσικό έδαφος. Θεωρείται ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατηγορεί μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ρωσίας για διαφθορά, καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών, κυνήγι πολιτικών κρατουμένων και «φίμωση» του Τύπου. Το 2018 οι ρωσικές αρχές είχαν απαγορεύσει στον Αλεξέι Ναβάλνι να κατέβει για πρόεδρος της χώρας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, με τη σύζυγό του, Γιούλια - Ο επικριτής του Πούτιν νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο της Σιβηρίας - Έχει σημάδια δηλητηρίασης
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, με τη σύζυγό του, Γιούλια - Ο επικριτής του Πούτιν νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο της Σιβηρίας - Έχει σημάδια δηλητηρίασης © EPA/MAXIM SHIPENKOV

«Οι γιατροί που ήρθαν με αυτήν τη πτήση από τη Νυρεμβέργη (σ.σ. το αεροσκάφος ναυλώθηκε από τη ΜΚΟ «Cinema for Peace Foundation» προκειμένου να μεταφέρει τον Αλεξέι Ναβάλνι στη Γερμανία), πήραν την άδεια μετά την αρχική άρνηση των ρωσικών αρχών να τον δουν από κοντά στη ΜΕΘ» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Κανένα αξιόπιστο δεδομένο, κανένα ανεξάρτητο δεδομένο δεν μας είναι προσβάσιμο και το αίτημά μας παραμένει το ίδιο: Οφείλουμε να τον μεταφέρουμε σε έναν τόπο, στο Βερολίνο, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ανεξάρτητης ανάλυσης του τι του συμβαίνει» πρόσθεσε.

Και απευθύνθηκε επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Ζητάμε από τον καθέναν ξεχωριστά να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες (σ.σ. για μια μεταφορά στη Γερμανία), γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο».

Σύζυγος Αλεξέι Ναβάλνι προς Πούτιν: Δώσε άδεια για να μεταφερθεί στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή η σύζυγος του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, με επιστολή της ζήτησε από τον Πούτιν να δώσει την άδεια ώστε να μεταφερθεί ο σύζυγός της στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για νοσηλεία.

Η επιστολή αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εστάλη αμέσως στο Κρεμλίνο, ανακοίνωσε συνεργάτης του Ναβάλνι.

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει άδεια για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη Γερμανία
Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει άδεια για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη Γερμανία © EPA/MAXIM KARMAYEV

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι οι εκπρόσωποι του Ναβάλνι δεν έχουν απευθυνθεί επίσημα με την παράκληση να συνδράμουμε στη μεταφορά του. «Υπήρξαν μόνο αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται περισσή γραφειοκρατία» εξήγησε ο Πεσκόφ.

Η επιστολή της συζύγου του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, όπως αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ως εξής:

«Αυτήν τη στιγμή ο σύζυγός μου, Αλεξέι Ανατολιεβιτς Ναβάλνι, βρίσκεται στο νοσοκομείο πρώτων βοηθειών Ν1 της πόλης Ομσκ σε σοβαρή κατάσταση. Θεωρώ, ότι χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Από τις 12.00 της 21ης Αυγούστου διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες για την άμεση μεταφορά του Αλεξέι υπό την επίβλεψη γιατρών υψηλού επιπέδου. Επισήμως απευθύνομαι σε σας, ζητώντας να επιτρέψετε τη μεταφορά του Αλεξέι Ανατολιεβιτς Ναβάλνι στην Ομοσπονδιακή Γερμανία».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ