Κοσμος

Παλάτι Ισπανίας: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Χουάν Κάρλος

Έφυγε από την Ισπανία μετά από αποκάλυψη σκανδάλου δωροδοκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χουάν Κάρλος, Σοφία  © EPA/Kiko Huesca
Χουάν Κάρλος, Σοφία © EPA/Kiko Huesca

Ο βασιλικός Οίκος της Ισπανίας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα πως ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που έφυγε από τη χώρα του στις αρχές Αυγούστου ενώ βαρύνεται με υποψίες περί δωροληψίας, βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το γεγονός έκανε γνωστό ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας. 

Ο πρώην μονάρχης, ηλικίας 82 ετών, «μετέβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 3η Αυγούστου και παραμένει εκεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του βασιλικού οίκου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Χουάν Κάρλος είχε ανακοινώσει την 3η Αυγούστου ότι θα έφευγε από τη χώρα του για να «διευκολύνει την άσκηση» των καθηκόντων του γιου του Φελίπε ΣΤ'.

Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του τέως Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος


Ο Χουάν Κάρλος, πατέρας του σημερινού βασιλιά της χώρας Φελίπε, εγκατέλειψε την Ισπανία στη σκιά ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξή του σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανήλθε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ