Κοσμος

Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση - Ραγδαίες εξελίξεις

Στον απόηχο της καταστρεπτικής έκρηξης στη Βηρυτό - Τι είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ (Φωτογραφία: EPA)

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στον Λίβανο - Η φονική έκρηξη στη Βηρυτό πυροδότησε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του, την ώρα που η χώρα «βράζει» μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της τεράστιας έκρηξης που ισοπέδωσε μέρος της Βηρυτού και μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Ντιάμπ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου εδώ και σχεδόν 7 μήνες, εκφώνησε διάγγελμα προς το έθνος, στις 19.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Λιβανέζους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή» υπογράμμισε.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, την στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, ο οποίος θεωρεί εαυτόν μεταρρυθμιστή, ανήλθε στην εξουσία μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο μήνες αφότου εν μέσω λαϊκής εξέγερσης έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Την κυβέρνηση Ντιάμπ απαρτίζουν κυρίως τεχνοκράτες, ενώ υποστηρίζεται από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και του πολιτικού και στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ