Κοσμος

Λίβανος: Προς πρόωρες εκλογές - Σφοδρές συγκρούσεις στη Βηρυτό

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στη Βηρυτό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προς πρόωρες εκλογές οδεύει ο Λίβανος
Προς πρόωρες εκλογές οδεύει ο Λίβανος (Φωτογραφία:EPA)

Ο Λίβανος οδεύει προς πρόωρες εκλογές ενώ οι πολίτες ξέσπασαν σήμερα για την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα ξεχειλίζει η οργή στη χώρα, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση. Σε μια ήδη πολύπαθη χώρα, χτυπημένη από την πολιτική αστάθεια, την οικονομική κρίση και την πανδημία, οι πολίτες ξέσπασαν σήμερα με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό που σκότωσε τουλάχιστον 158 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλα 6.000.

Κατά τις σημερινές επεισοδιακές κινητοποιήσεις, πάνω από 170 διαδηλωτές φέρονται να έχουν τραυματιστεί από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν με δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε 172. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας υπάρχει ένας νεκρός αστυνομικός. 

Aυτή την ώρα διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Σε  τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

 

 

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ