Κοσμος

Βηρυτός: Η ασύλληπτη καταστροφή από την κάμερα των drones

Μεγάλο κομμάτι της πόλης έχει ισοπεδωθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλες καταστροφές στη Βηρυτό
Μεγάλες καταστροφές στη Βηρυτό (Φωτογραφία: EPA)

Οι εικόνες από τις κάμερες των drones αποκαλύπτουν μια τεράστια καταστροφή στη Βηρυτό μετά τη φονική έκρηξη

Εικόνα ασύλληπτης καταστροφής παρουσιάζει η Βηρυτός μετά την φονική έκρηξη της Τρίτης. 

Το υλικό από τις κάμερες των drones είναι αποκαλυπτικό.Κτίρια και υποδομές έχουν ισοπεδωθεί στην πόλη που ήταν γνωστή ως το «Παρίσι της Ανατολής».

Η φονική έκρηξη τω 2.700 μετρικών τόνων νιτρικής αμμωνίας έχει προκαλέσει τουλάχιστον 135 νεκρούς 5.000 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους. Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. 

 

Αμέλεια δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

 

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ