Κοσμος

Βηρυτός - Έκρηξη: Όλα τα νεότερα για τους Έλληνες τραυματίες

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης από τον Λίβανο όπου βρίσκεται - Η Ελλάδα έστειλε πρώτη ομάδα διάσωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονική έκρηξη στη Βηρυτό - Πέντε Έλληνες μεταξύ των χιλιάδων τραυματιών
Φονική έκρηξη στη Βηρυτό - Πέντε Έλληνες μεταξύ των χιλιάδων τραυματιών © EPA/IBRAHIM DIRANI

Έκρηξη στη Βηρυτό: Πέντε Έλληνες μεταξύ των τραυματιών - Οι δύο είναι σοβαρά, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης από τον Λίβανο.

Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι υπάρχουν πέντε Έλληνες τραυματίες από την έκρηξη στη Βηρυτό, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2020 το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των 5.000 τραυματισμένων ανθρώπων από την έκρηξη στη Βηρυτό, υπάρχουν και 5 Έλληνες τραυματίες.

Την είδηση για τους 5 Έλληνες τραυματίες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, που συγκλονίστηκε από την ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη γεμάτη νιτρικό αμμώνιο στο λιμάνι, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Φραγκογιάννης ξεκαθάρισε «εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Λίβανο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης στον Λίβανο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να τίθεται επικεφαλής στο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Η αποστολή άμεσης ελληνικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική» εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης, την ώρα που ο κυβερνήτης της Βηρυτού εκτιμά το κόστος των ζημιών από την ισχυρή έκρηξη στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα από 300.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, με τον αριθμό των αστέγων να φθάνει τους 100.000. Αναφορές για ζημιές σε κτίρια υπάρχουν και σε περιοχές που απέχουν 10 χλμ. από το «σημείο μηδέν».

Beirut residents and mayor react to deadly blast: 'It's a catastrophe'

Έκρηξη στη Βηρυτό - Πέντε Έλληνες τραυματίες - Νεκρή μια Ελληνολιβανέζα

Αναφορικά με τους Έλληνες της Βηρυτού ο κ. Φραγκογιάννης επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 5 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μια Ελληνολιβανέζα έχασε τη ζωή της από την έκρηξη στη Βηρυτό.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» απάντησε, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων. 

Η Ελλάδα έστειλε πρώτη βοήθεια στον Λίβανο μετά την έκρηξη στη Βηρυτό

Η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130.

Πρόκειται για μια έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Ελλάδας στον λαό του Λιβάνου που δοκιμάζεται, εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η Ελλάδα έστειλε πρώτη βοήθεια στον Λίβανο - Επικεφαλής στο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης
Έκρηξη στη Βηρυτό: Η Ελλάδα έστειλε πρώτη βοήθεια στον Λίβανο - Επικεφαλής στο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης © EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είναι δραματική η κατάσταση, ζητούν ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή φροντίδα και βοήθεια από την ΕΕ» είπε. Και πρόσθεσε: «Άρα θα χρειαστεί να συνδράμουμε όλοι, στηρίζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα παραμένει ο μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης, επεσήμανε ότι «αυτήν την πρωτιά, του να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας στη "γειτονιά" μας πρέπει να την τηρήσουμε, να τη συντηρήσουμε και με συνέπεια να την υποστηρίξουμε».

Βομβαρδισμένο τοπίο η Βηρυτός μετά την έκρηξη - Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Βηρυτό μετά την έκρηξη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης γνωστοποίησε ότι τέσσερα από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας στον Λίβανο έχουν καταστραφεί, ενώ αυτά που λειτουργούν δεν μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο των τραυματιών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση του Λιβάνου, μιας χώρας που ήδη μαστιζόταν από βαθιά οικονομική κρίση, με το εθνικό νόμισμα να έχει υποτιμηθεί αρκετές φορές και αιματηρές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται στους δρόμους.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Λίβανο για να μην έχουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτες στην περιοχή» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης από τον Λίβανο όπου βρίσκεται επικεφαλής της ΕΜΑΚ μετά την έκρηξη στη Βηρυτό.

Beirut explosion destruction captured in drone footage

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ