Κοσμος

Στοκχόλμη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν απομεινάρια φάρμας των Βίκινγκς

Χρονολογείται στην ύστερη εποχή του Σιδήρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στοκχόλμη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν απομεινάρια φάρμας των Βίκινγκς
Απομεινάρια φάρμας των Βίκινγκς © Instagram

Τα απομεινάρια μιας προϊστορικής φάρμας των Βίκινγκ εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ανασκαφή, στην επαρχία Τέμπι της Στοκχόλμης.

Απομεινάρια από μία φάρμα των Βίκινγκς που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του Σιδήρου εντόπισαν σε ανασκαφή αρχαιολόγοι στην επαρχία Τέμπι της Στοκχόλμης.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν και σκεύη που που χρονολογούνται μεταξύ του 400 και 550 μ.Χ., ενώ καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφές, ίχνη σπιτιών και κτιρίων, πιθανώς από διαφορετικές εποχές, εντοπίστηκαν κάτω από τα στρώματα τύρφης.

Ακόμα, κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν βέλη, μύλοι, κεραμικά, δαχτυλίδια, βελόνες από οστά που εντοπίστηκαν σε τάφους των Βίκινγκς.

 

 

«Πιθανότατα δεν είναι ένα μεγάλο αγρόκτημα, αλλά μάλλον ανήκει σε ένα άλλο αγρόκτημα που βρισκόταν κοντά και το οποίο αναφέρεται σε ιστορικές πηγές. Αλλά είναι ένα συναρπαστικό μέρος» δήλωσε ο Τζον Χάμιλτον, κορυφαίος αρχαιολόγος σε δελτίο Τύπου.
Το προτεινόμενο όνομα των αρχαιολόγων για το αγρόκτημα είναι Βίκμπι, που σημαίνει «χωριό του κόλπου» και το οποίο αναφέρεται σε χρονικά του Μεσαίωνα αν και υπάρχει περίπτωση να είναι παλαιότερο.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης τα ερείπια αρκετών σπιτιών και κτιρίων, αλλά είναι άγνωστο το πότε κατασκευάστηκαν. Μερικά ευρήματα υποδεικνύνουν πως, ένα μεσαιωνικό αγρόκτημα βρισκόταν στην περιοχή ήδη από το 400–550 μ.Χ., μόνο για να επιβιώσει κατά την εποχή των Βίκινγκ.

 

 

«Έχουμε ανακαλύψει κάποια μεσαιωνικά ευρήματα και βρήκαμε πως μοιάζει με μεσαιωνική κατασκευή σπιτιών, όπου οι τοίχοι στηρίζονται σε θεμέλια από λίθους και όχι σε υψωμένους πυλώνες, όπως κατά την εποχή των Βίκινγκ. Πλέον συζητάμε αν το μέρος εγκαταλείφθηκε κατά την εποχή των Βίκινγκ ή αν υπήρχε ένα αγρόκτημα εκεί αργότερα» κατέληξε ο Τζον Χάμιλτον.

Η εποχή των Βίκινγκ

Οι Βίκινγκ ήταν Σκανδιναβοί ναυτικοί που πραγματοποιούσαν επιδρομές μεγάλης κλίμακας αλλά και εμπορικές αποστολές σε όλη την Ευρώπη. Έζησαν περίπου μεταξύ 793 και 1066 και εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία, την Ιρλανδία, τις Βρετανικές Νήσους και έφτασαν ως και την Βόρεια Αμερική.

Τα πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας έπλεαν πιο συχνά προς τα δυτικά ενώ τα σουηδικά αντίθετα προς τα ανατολικά και νότια.

Οι Σουηδοί Βίκινγκς μάλιστα έκαναν ανασκαφές στη σημερινή Γερμανία, την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, τη Ρωσία ενώ μαρτυρίες τους θέλουν να φτάνουν ως και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Κωνσταντινούπολη.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ