Κοσμος

Πακιστάν-Συντριβή αεροσκάφους: «Ανθρώπινο λάθος» του πιλότου

Φέρεται να αφαιρέθηκε μιλώντας για τον κορωνοϊό με τον συγκυβερνήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πακιστάν, Αεροπορικό δυστύχημα
97 ήταν οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της PIA στο Καράτσι © EPA/SHAHZAIB AKBER

Πακιστάν: Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η συντριβή αεροσκάφους της PIA στο Καράτσι στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση για το δυστύχημα.

Η συντριβή αεροσκάφους στο Πακιστάν τον περασμένο, η οποία στοίχισε τη ζωή 97 ανθρώπων, οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος» από την πλευρά του πιλότου και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σύμφωνα με το πόρισμα της πρώτης έκθεσης για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας του Πακιστάν,  Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας από τις εμπλεκόμενες πλευρές και άφησε να εννοηθεί ότι τόσο ο πιλότος όσο και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι στην πτήση γιατί συζητούσαν για τον κορωνοϊό.

Η πτώση οφείλεται σε «αμέλεια» των πιλότων, οι οποίοι είχαν «υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», και των ελεγκτών της εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε ο υπουργός του Πακιστάν. «Υπήρξε αμέλεια και από τις δύο πλευρές», εξήγησε ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν, που παρουσίασε μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα στο Κοινοβούλιο. «Ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν ανέφεραν τη ζημιά» που η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα προσγείωσης προκάλεσε στο αεροσκάφος, εξήγησε.

Pakistan International Airlines passenger plane crashes in Karachi - BBC News


Σε όλη τη φάση της προσγείωσης, «ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν ήταν συγκεντρωμένοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μιλούσαν για τον κορωνοϊό», είπε ο Χαν, βασιζόμενος στην απομαγνητοφώνηση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους που έγινε στη Γαλλία. «Ο ιός κυριαρχούσε στο μυαλό τους. Η οικογένειά τους επηρεάστηκε και συζητούσαν για τον κορωνοϊό».

pakistan-plane-crash-2.jpg
97 οι νεκροί της μοιραίας πτήσης © EPA/REHAN KHAN


Σύμφωνα με τον Χαν, το αεροσκάφος δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. «Το μοιραίο αεροσκάφος είχε 100% πτητική ικανότητα. Δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα. Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης ήταν έμπειροι και ικανοί από ιατρικής άποψης για να πετούν το αεροσκάφος».

Η έκθεση της έρευνας έδειξε ότι ο κυβερνήτης δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της τελικής προσέγγισης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε ο Χαν, αν και το αεροσκάφος πετούσε στα 7.220 πόδια (2.200 μ) σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης.

«Το αεροπλάνο έπρεπε να βρισκόταν σε ύψος 2.500 ποδιών», δήλωσε, ή αντίστοιχα 762 μ. Ο Χαν πρόσθεσε ότι ο πύργος ελέγχου το επισήμανε αυτό στον κυβερνήτη και τον συμβούλευσε να μην επιχειρήσει να προσγειωθεί, προτρέποντάς τον να κάνει αντ’ αυτού έναν ακόμα κύκλο. «Ωστόσο, ο πιλότος αγνόησε την οδηγία του ελεγκτή», είπε ο υπουργός.

«Όταν ήταν σε θέση προσγείωσης, έλαβαν προειδοποίηση από τους ελεγκτές, αλλά εκείνος είπε ‘Θα τα καταφέρω’». Στη συνέχεια, άρχισε και πάλι να μιλάει για τον κορωνοϊό, συνέχισε ο υπουργός, γεγονός που καταδεικνύει την «υπερβολική εμπιστοσύνη» των πιλότων.

Ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης έδειξε ότι το σύστημα προσγείωσης είχε ανασυρθεί αφού είχε πρώτα κατέβει ενώ το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί, δήλωσε ο Χαν.

«Όταν το αεροσκάφος ήταν στα 10 ναυτικά μίλια, το σύστημα προσγείωσης είχε κατέβει», δήλωσε. «Είναι ακατανόητο, ωστόσο, ότι στα 5 ναυτικά μίλια είχαν ανασύρει και πάλι το σύστημα προσγείωσης». Ο Χαν πρόσθεσε «Οι τελευταίες κουβέντες του πιλότου ήταν «Ω Θεέ μου, ω Θεέ μου, ω Θεέ μου!».

Η πτήση 8303 τελικά συνετρίβη σε μια κατοικημένη ζώνη, σε πολύ μικρή απόσταση από τον διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 97 από τους 99 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 8 μέλη του πληρώματος. Ένας από τους δύο επιζώντες διηγείται πώς σώθηκε: 

Karachi plane crash survivor describes his escape


Το σκάφος της PIA πραγματοποιούσε πτήση από τη Λαχόρη στο Καράτσι. Αρκετοί από τους επιβάτες ταξίδευαν με αφορμή την Ιντ αλ-Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Το δυστύχημα συνέβη μερικές μόνο ημέρες αφού η χώρα έδωσε το ‘πράσινο φως’ για να επανεκκινήσουν οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί πριν από έναν και πλέον μήνα στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ