Κοσμος

Το Segway, το ιδιόμορφο σκούτερ που οδηγείς όρθιος, αποσύρεται

Όταν κυκλοφόρησε είχε διαφημιστεί σαν επανάσταση στις μεταφορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Segway
Segway © Pixabay

Το Segway διαφημίστηκε ως το σκούτερ που θα άλλαζε τις μετακινήσεις στις πόλεις όμως τελικά συνδέθηκε κυρίως με ατυχήματα και αποσύρεται

H Segway η εταιρεία που κάποτε υποστήριζε  πως το ιδιόμορφο δίτροχο σκούτερ της  θα αλλάξει τον τρόπο που μετακινούνται οι άνθρωποι σε κοντινές αποστάσεις, σταματά την παραγωγή του στις 15 Ιουλίου

Το Sewway PT, υπήρξε αρκετά δημοφιλές σε ορισμένες χώρες για τους τουρίστες αλλά τελικά στο ευρύτερο κοινό συνδέθηκε με ορισμένα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονταν διάσημοι.

Τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του εκτός από τουρίστες χρησιμοποιούνταν αρκετά και από αστυνομικές υπηρεσίες, ειδικά στις μικρές πόλεις της βορείου Αμερικής.

Όμως το σκούτερ που μπορεί να μεταφέρει έναν άνθρωπο ο οποίος είναι όρθιος πάνω σε μία φαρδιά πλατφόρμα δεν κατάφερε ποτέ να γίνει success story. Την  περασμένη χρονιά τα έσοδα από πωλήσεις του απέφεραν λιγότερο από 1,5% στα συνολικά χρήματα της εταιρείας που το παρήγαγε.

Η επανάσταση στις μεταφορές που ονειρευόταν ο εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρείας, Νταν Κάμεν, το 1999 δεν ήρθε ποτέ. Η αρχική τιμή του, περίπου 5.000 δολάρια, ήταν προφανώς ένα εμπόδιο ακόμα και για όσους ίσως ενδιαφέρονταν να το αγοράσουν.

Επίσης, η οδήγηση του δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, καθώς ο οδηγός έπρεπε να στέκεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο πάνω στην πλατφόρμα ώστε το δίτροχο να κινηθεί. Αν το βάρος του οδηγού δεν κατανεμόταν σωστά ήταν εύκολο να χαθεί ο έλεγχος του σκούτερ και ο οδηγός να βρεθεί στο οδόστρωμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα Segway απαγορεύτηκαν σε ορισμένες πόλεις.

Μάλιστα, ένα θύμα του Segway ήταν και Τζίμι Χέσελντεν, ο Βρετανός εκατομμυριούχος που αγόρασε την εταιρεία το 2009. Δέκα μήνες αργότερα σκοτώθηκε όταν έπεσε με το Segway του σε έναν γκρεμό. 

Πτώση με το Segway είχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2003, όμως δεν υπήρξε τραυματισμός.

Το 2015 σε αγώνες στίβου στο Πεκίνο ο Ουσέιν Μπολτ έπεσε πάνω σε έναν καμεραμάν που χρησιμοποιούσε Segway ενώ ο Τζαμαϊκανός αθλητής έκανε τον γύρο του θριάμβου για τη  νίκη του σε αγώνα 200 μέτρων. Ο Μπολτ δεν τραυματίστηκε και αστειεύτηκε με το γεγονός.

Το 2017 η Segway ξεκίνησε να κατασκευάζει πιο συμβατικά και φθηνότερα σκούτερ, δείγμα πως οι μέρες του αρχικού μοντέλου της ήταν μετρημένες.

Η τελική αποτίμηση για το ιδιόμορφο σκούτερ είναι πως μάλλον υπερδιαφημίστηκε πριν κυκλοφορήσει και όταν αυτό έγινε αποδείχθηκε πολύ γρήγορα πως δεν θα ήταν εύκολο να κυκλοφορεί στα πεζοδρόμια των πόλεων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ