Κοσμος

Ζealandia: Νέοι χάρτες αποκαλύπτουν την κρυμμένη ήπειρο

Ερευνητικό ινστιτούτο δημοσίευσε χάρτες της ηπείρου που βυθίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ζealandia ήταν κάποτε ενωμένη με την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Υπολογίζεται πως αποκόπηκε πριν από 85 εκατομμύρια χρόνια και τελικά η ήπειρος βυθίστηκε

Κάτω από τη Νέα Ζηλανδία υπάρχει μία βυθισμένη ήπειρος η  Ζηλάντια (Zealandia), η οποία πριν από 85 εκατομμύρια χρόνια αποκόπηκε από την Αυστραλία και την Ανταρκτική (που τότε ήταν ενωμένες ) και τελικά βυθίστηκε.

Η χαμένη αυτή ήπειρος είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων. Πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 έγινε η υπόθεση πως υπήρχε  και μόλις πριν λίγα χρόνια επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της.

Το  GNS Science, ένα ερευνητικό Ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας,  δημοσίευσε τη Δευτέρα δύο νέους χάρτες. Αποκαλύπτουν το σχήμα του πυθμένα του ωκεανού και το τεκτονικό προφίλ της ηπείρου, στοιχεία τα οποία δίνουν πληροφορίες για την ιστορία και την προέλευση της.

Όσοι μπαίνουν στους χάρτες μπορούν να εντοπίσουν όλα τα αρχαία και σύγχρονα ηφαίστεια στην ήπειρο ή να δουν πώς ακριβώς εξαπλώνονται οι μαζικές κορυφογραμμές.

«Οι χάρτες είναι για τους επιστήμονες ένα σημείο αναφοράς, αλλά για την ανθρωπότητα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας της δουλειάς μας με τους συναδέλφους, τους εκπαιδευτικούς και το κοινό», δήλωσε ο γεωλόγος, Δρ. Νικ Μορτιμέρ.

«Δημιουργήσαμε τα εν λόγω σχέδια για να παρέχουμε μια ακριβή, ολοκληρωμένη και ενημερωμένη εικόνα της γεωλογίας της περιοχής της Νέας Ζηλανδίας και του νοτιοδυτικού Ειρηνικού - καλύτερη από ό, τι είχαμε πριν», συμπλήρωσε.

Η ιδέα για την ύπαρξη της Zealandia  διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1995 από τον γεωφυσικό, Μπρους Λούγιεντικ. Η έκτασή της φτάνει τα 5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Νέα Ζηλανδία, η Νέα Καληδονία και τα γύρω μικρά νησιά αποτελούν μέρος της.

Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τη χαμένη αυτή ήπειρο. Οποιαδήποτε επιλέον γνώση μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά μετεωρολογικά μοντέλα, αναφέρει το GNS.