Κοσμος

Κορωνοϊός: H Αφρική ενώνεται για περισσότερα και φθηνότερα τεστ

Ανακοινώθηκε η δημιουργία μίας κοινής ψηφιακής πλατφόρμας για προμήθεια τεστ και υγειονομικού υλικού

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι με μάσκα στην Αφρική © EPA/KIM LUDBROOK

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ενώνονται για να εξασφαλίσουν περισσότερα και φθηνότερα τεστ και υλικά στη μάχη κατά του κορωνοϊου

Οι χώρες της Αφρικής αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊου, με τη δημιουργία μιας κοινής ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι κυβερνήσεις.

 Στόχος είναι η μεγαλύτερη πρόσβαση και οι καλύτερες τιμές σε υγειονομικό υλικό,  τεστ και βέβαια η ευρεία  πρόσβαση στο εμβόλιο όταν αυτό δημιουργηθεί.

Η  πλατφόρμα ονομάζεται Αfrica Medical Supplies Platform. Θα λειτουργεί στη λογική του e-Bay ή του Amazon και  θα ξεκλειδώσει την πρόσβαση σε προμήθειες για όλη την ήπειρο, με στόχο να εξοινομήσει παράλληλα δισεκατομμύρια ευρώ.

 Σύμφωνα τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα η πανδημία του  Covid 19 δείχνει πως «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς η αντιμετώπιση της θα είναι η συγκολλητική ουσία για τις χώρες της ηπείρου.

«Η πλατφόρμα θα ενημερώνει για τις ελλείψεις αλλά και την ασφάλεια των προμηθειών, θα μειώσει τις καθυστερήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα, θα κάνει ευκολότερης τις πληρωμές και κυρίως θα δώσει ένα κοινό πεδίο όπου οι κυβερνήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από ποιοτικούς και πιστοποιημένους παρόχους», είπε ο Ραμαφόσα στην ψηφιακή παρουσίαση της.  

Ο Ραμαφόσα μίλησε ως πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία έχει ήδη αναθέσει στον Στρίβε Μασιγίβα μεγιστάνα της κινητής τηλεφωνίας και γνωστό φιλάνθρωπο από τη Ζιμπάμπουε, να προτείνει λύσεις για την έλλειψη διαγνωστικών τέστ.

Όλα αυτά ενώ και στην Αφρική τα lockdown αίρονται προκειμένου να στηριχθεί η παραπαίουσα οικονομία, παρότι τα κρούσματα του ιού αυξάνονται.

Στην  υποσαχάρια Αφρική τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν τον  Μάρτιο, σε μεγάλο βαθμό ήταν εισαγόμενα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έως την Παρασκευή στην ήπειρο είχαν καταγραφεί 275.327 κρούσματα και πάνω από 7.400 θάνατοι. Πάνω από το 1/3 των κρουσμάτων και θανάτων έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική.

Ο Μασιγίβα τόνισε πως στην Αφρική ο μέσος αριθμός τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν 1.669 , κάτι που οφείλονταν στην παγκόσμια έλλειψη στα σχετικά κιτ, όμως στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 44.123 τεστ ανά εκατομμύριο πλυθησμού και στη Μεγάλη Βρετανία 31.592.

Τα τεστ και τα lockdown είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», τόνισε ο Μασιγίβα,

Σύμφωνα με την Βέρα Σόνγκ, επικεφαλής της Οικονομικής Αποστολής του ΟΗΕ για την Αφρική τα lockdown στοιχίζουν 65 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. «Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το 1/3 αυτού του ποσού για να κάνουμε τεστ δεν θα χρειαζόταν το lockdown. Αυτή η πλατφόρμα μπορεί να μας γλιτώσει από 40 δισ. δολάρια σε απώλειες.

Η πλατφόρμα θα διοικείται ως μη κερδοσκοπική οργάνωση από την Afreximbank η οποία διαχειρίζεται ήδη ένα ταμείο 3,8 δις. δολαρίων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί πως μεταφορικά κόστη για μικρές και απομακρυσμένες χώρες όπως οι Σεϋχέλλες θα είναι τα ίδια με εκείνα για μεγάλες χώρες όπως η Σενεγάλη, ενώ μεγάλες αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Ethiopian Airways και η South African Airlines συμμετέχουν επίσης στην πλατφόρμα.

Απόδοση από Guardian

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ