- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Διαδήλωση αστυνομικών για την απαγόρευση λαβής στον λαιμό
Σε ένα αστυνομικό φορτηγό υπήρχε ένα πόστερ που έγραφε «Καμία αστυνομία, καμία ειρήνη»
Αστυνομικοί διαδηλώνουν στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στον λαιμό.
Αστυνομικοί διαδήλωσαν σήμερα, 12 Ιουνίου στην διάσημη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και στάθμευσαν δεκάδες οχήματά τους μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου για να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στον λαιμό (chokehold) και άλλων μεθόδων που προβλέπονται στη διάρκεια συλλήψεων.
Η νέα απαγόρευση εντάσσεται στις κυβερνητικές προσπάθειες καταπολέμησης της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.
Σε ένα αστυνομικό φορτηγό υπήρχε ένα πόστερ που έγραφε «Καμία αστυνομία, καμία ειρήνη», ενώ ένα άλλο είχε φωτογραφίες από σοβαρά τραυματισμένους αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας και έγραφε: «Ποιος σφάζει ποιον;».
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με τα συνδικάτα των αστυνομικών να ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σχετικά με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αστυνομικές μεθόδους έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού στις αρχές της εβδομάδας ότι θα απαγορεύεται εφεξής το κεφαλοκλείδωμα στους υπόπτους κατά την σύλληψή τους.
Ο Καστανέρ ωστόσο δεν απαγόρευσε μία άλλη επικίνδυνη τεχνική – την πίεση στο στήθος ενός υπόπτου, η οποία επίσης έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ασφυξία και πιθανό θάνατο. Οι τεχνικές αυτές έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις μετά τον θάνατο του Φλόιντ, αλλά η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι οι νέοι περιορισμοί είναι υπερβολικοί.
Χθες το βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση, αστυνομικοί από το συνδικάτο Unité SGP Police FO ακούμπησαν στο έδαφος τις χειροπέδες τους, έξω από αστυνομικά τμήματα ανά την Γαλλία. «Θέλουν να μας εμποδίσουν από το να εργαζόμαστε. Ο κ. Καστανέρ φαίνεται να μας άκουσε, αλλά όχι αρκετά», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Ιβ Λεφέμπρ.
Στη Γαλλία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από τον θάνατο του Φλόιντ και μια ακόμη είναι προγραμματισμένη για αύριο.
Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι κάλεσε τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων σε περιοχές γύρω από την πλατεία της Δημοκρατίας ως την Όπερα να κλείσουν αύριο εξαιτίας του ενδεχόμενου να προκληθούν ταραχές στην διαδήλωση.
Η αστυνομία κάλεσε σήμερα τους καταστηματάρχες να καλύψουν τα παράθυρα των καταστημάτων τους και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να απομακρύνουν όποια αντικείμενα μπορούν να πεταχθούν εναντίον επιχειρήσεων.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου Γάλλου, το 2016 σε επιχείρηση της αστυνομίας, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αύριο πορεία από την Πλατεία Δημοκρατίας ως την Όπερα. Σε προηγούμενη ανάλογη διαμαρτυρία τους είχαν προκληθεί επεισόδια.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε επαινεθεί για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Χαρακτήρισε τη διαδικασία «Project Freedom»
Από τους έξι ανθρώπους που έχουν προσβληθεί, τρεις έχουν πεθάνει και ένας νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Νότια Αφρική
Δεν εγκαταλείπω τη συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος
Έθεσε υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία στις εκλογές το 2012, το 2017 και το 2022
Το σχέδιο 14 σημείων που παρουσίασε το Ιράν
Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο
Η πρόταση 14 σημείων που διαβίβασε μέσω του Πακιστάν το Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες
18χρονη κατηγορεί τον influencer που έχει γίνει γνωστός ως πρόσωπο της τάσης «looksmaxxing»
Συμφώνησε στην 3η κατά σειρά αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής
Ο αλγόριθμος που «έτρεξαν» επιστήμονες και οι αντιδράσεις
Σκληρές εικόνες στο βίντεο ντοκουμέντο από το έγκλημα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη νέα ειρηνευτική πρόταση
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.