Κοσμος

Αμερικανικό λεξικό «αλλάζει» τον ορισμό του ρατσισμού

Ο θάνατος του Φλόιντ και η επισήμανση της Κένεντι Μίτσαμ στον εκδοτικό οίκο του Merriam-Webster

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεξικό
Λεξικό © Photo by Joshua Hoehne on Unsplash

Ρατσισμός: Επικαιροποιείται ο ορισμός σε αμερικάνικο λεξικό χάρη στην προτροπή μιας 22χρονης μαύρης Αμερικανίδας από το Μιζούρι.

Το αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster πρόκειται να επικαιροποιήσει τον ορισμό της λέξης «ρατσισμός» μετά την επισήμανση σε email μιας νεαρής μαύρης Αμερικανίδας. Η 22χρονη Κένεντι Μίτσαμ, η οποία πρόσφατα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Ντρέικ της Άιοβα, επισήμανε στον εκδοτικό οίκο του λεξικού «Merriam-Webster» ότι στον ορισμό της λέξης «ρατσισμός» θα έπρεπε να προστεθεί μια αναφορά στη συστημική καταπίεση». Η έκπληξή της ήταν μεγάλη όταν έλαβε απάντηση στο μέιλ της και έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ο εκδοτικός οίκος συμφώνησε να επικαιροποιήσει τον ορισμό.

Η 22χρονη Μίτσαμ ζει σε μια πόλη του Μιζούρι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον, όπου το 2014 είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις μετά τον φόνο από την αστυνομία του μαύρου Αμερικανού, Μάικλ Μπράουν.

«Τους έλεγα ότι θα πρέπει να περιλάβουν (στον ορισμό) το γεγονός ότι μια ομάδα ανθρώπων είναι στόχος συστηματικής καταπίεσης», εξήγησε η Μίτσαμ στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KMOV. «Ο ρατσισμός στην πραγματική ζωή δεν είναι απλώς μια προκατάληψη, πολλοί μαύροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν συστημικό ρατσισμό», τόνισε η ίδια μιλώντας στο CNN.

Στην τρέχουσα έκδοση του Merriam-Webster ο ορισμός της λέξης «ρατσισμός» είναι: «η πεποίθηση ότι η φυλή είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας των ανθρώπινων χαρακτηριστικών και ικανοτήτων και ότι οι φυλετικές διαφορές προκαλούν την έμφυτη υπεροχή μίας συγκεκριμένης φυλής».

Η δεύτερη ερμηνεία της λέξης είναι: «ένα δόγμα ή ένα πολιτικό πρόγραμμα που βασίζεται στον ρατσισμό και έχει στόχο την εφαρμογή των αρχών του» ή «ένα πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στον ρατσισμό».

Ο υπεύθυνος έκδοσης του Merriam-Webster Πίτερ Σοκολόφσκι επιβεβαίωσε ότι η ερμηνεία της λέξης «ρατσισμός» θα ενημερωθεί μετά την προτροπή της Μίτσαμ.

Ο Σοκολόφσκι επισήμανε ότι η δεύτερη από τις τρεις ερμηνείες της λέξης ήδη περιλαμβάνει την ιδέα του συστημικού ρατσισμού, κάτι «που θα καταστήσουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο στην επόμενη έκδοση» του λεξικού. «Αυτού του είδους οι τροποποιήσεις επιτρέπουν σε ένα λεξικό να παραμείνει επίκαιρο», τόνισε ο ίδιος.

Στην απάντηση που έλαβε στο μέιλ της η Μίτσαμ, ο Άλεξ Τσέιμπερς, ένας από τους συντάκτες του λεξικού, επεσήμανε ότι «η επικαιροποίηση αυτή δεν θα είχε γίνει χωρίς την επιμονή σας να επικοινωνήσετε μαζί μας για το πρόβλημα αυτό. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά που μας γράψατε επανειλημμένα και σας ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε βλάβη ή προσβολή σας προκαλέσαμε λόγω της αδυναμίας μας να αντιμετωπίσουμε πιο έγκαιρα το θέμα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.