- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σπάικ Λι: Τα θεμέλια των ΗΠΑ είναι η κλοπή γης και η δουλεία
«Η γη εκλάπη από γηγενείς ανθρώπους, διαπράχθηκε γενοκτονία εναντίον των ιθαγενών»
Μιλώντας στο BBC, ο Σπάικ Λι αναφέρθηκε στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, τις ανισότητες στις ΗΠΑ και τον «γκάνγκστερ» Τραμπ.
Το δικό του μήνυμα με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έστειλε ο δημοφιλής και επιτυχημένος σκηνοθέτης και παραγωγός, Σπάικ Λι.
Ο Σπάικ Λι μίλησε στο BBC και έδωσε τη δική του οπτική για τις κοινωνικές ανισότητες που κυριαρχούν στον κόσμο και ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με τον θάνατο του Φλόιντ.
Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και χαρακτήρισε γκάνγκστερ και εν δυνάμει δικτάτορα.
«Αυτή η επίδειξη δύναμης, δακρυγόνα, ξυλοδαρμοί αθώων, ειρηνικών διαδηλωτών, για να καθαρίσει ο δρόμος, ώστε να μπορέσει να περπατήσει στην εκκλησία, ήταν γελοία. Η Βίβλος δεν φαινόταν άνετη στο χέρι του, και δεν φαινόταν άνετος αυτός να κρατάει τη Βίβλο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου, ειδικά σε έναν παγκόσμιο ηγέτη».
Την Κυριακή 31 Μαΐου, ο Λι κυκλοφόρησε μία ταινία μικρού μήκους στην οποία συνέδεσε πλάνα από το θάνατο του Φλόιντ αλλά και αυτόν του Έρικ Γκάρνερ, που δολοφονήθηκε το 2014, καθώς και μία σκηνή από την ταινία «Do the Right Thing», στην οποία δολοφονείται ο χαρακτήρας του Radio Raheem
Ερωτηθείς «γιατί οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι», ο Λι έδωσε την αποστομωτική του απάντηση υπογραμμίζοντας πως «οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι επειδή οι μαύροι σκοτώνονται αριστερά και δεξιά, οι μπάτσοι αφήνονται ελεύθεροι. Οι μαύροι και οι έγχρωμοι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με την ανισότητα, στην εκπαίδευση, στο πόσιμο νερό, με τον ρατσισμό. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι για έναν λόγο. Δεν είναι ότι γεννήθηκαν θυμωμένοι. Είναι θυμωμένοι γιατί ζουν κάθε μέρα σε αυτόν τον κόσμο όπου το σύστημα δεν έχει ρυθμιστεί για να κερδίζουν. Το προσδόκιμο ζωής.
»Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα μπορούσε κανείς να κάνει μια λίστα με αυτά από όπου προέρχεται ο θυμός. Είναι μια ηλίθια αναλογία, αλλά αν αφήσεις το δοχείο πάνω στη σόμπα, το νερό βράζει. Οι κοινωνικές ανισότητες ήταν ιδιαίτερα εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με τα άτομα από μειονότητες να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν. Είναι οι μαύροι και κακοί άνθρωποι που έπρεπε να πάνε στη δουλειά.
»Ο ρατσισμός είναι σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια παγκόσμια πανδημία πριν από τoν κορωνοϊό. Είμαι πολύ πνευματικό άτομο και δεν νομίζω ότι είναι σύμπτωση ότι αυτά τα δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η γη εκλάπη από γηγενείς ανθρώπους, διαπράχθηκε γενοκτονία εναντίον των ιθαγενών, και οι πρόγονοι εκλπάπησαν από την Αφρική και μεταφέρθηκαν εδώ για να εργαστούν.
»Έτσι, τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι η γενοκτονία, η κλοπή γης και η δουλεία. Οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας θα σας πει ότι εάν δεν έχετε ισχυρή βάση, το κτίριο θα είναι ασταθές. Ασταθές από την πρώτη μέρα. Αυτή η πρώτη αμαρτία δεν έχει αντιμετωπιστεί από τη γέννηση αυτής της χώρας».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε του αριστερού αντιπάλου του
Ο πρώην υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ τον υποστηρίζει
Το «ευχαριστώ» της προέδρου της Κομισιόν
Σχεδόν 2.700 γαλλικά σχολεία έκλεισαν ή τροποποίησαν το πρόγραμμά τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Ο νέος επικεφαλής του κόμματος αναμένεται να έχει οριστεί πριν τον Σεπτέμβριο
«Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται από κρίση σε κρίση», δήλωσε ο ηγέτης του Reform UK
Οι αρχές εντόπισαν 2,7 τόνους ναρκωτικών αξίας 500 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση στο Σίδνεϊ
Θερμοκρασίες έως 43°C - Κλειστά σχολεία και προειδοποιήσεις για ευάλωτους πολίτες
Μελέτες συνδέουν τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις με αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας – και να γιατί
Περισσότεροι από 100 εργατικοί βουλευτές ζητούν πλέον την παραίτησή του
Ρωσικά drones έπεσαν πάνω σε κατοικίες
Το βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Η Μπεγκόνια Γκόμεθ έλαβε εντολή να παραδώσει το διαβατήριό της
Ένας από τους συλληφθέντες είναι μαθητής του σχολείου
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της επένδυσης του γαμπρού του Τραμπ
Τι δείχνει δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων
Η σημερινή στρατηγική αξία της Κύπρου αναδεικνύει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας απόφασης που κρίθηκε πριν από 22 χρόνια.
Οι αρχές κάνουν λόγο για τεχνική βλάβη
Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία μετά τις εκατέρωθεν απειλές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.